روش صحیح نگهداری شیر مادر در منزل
نگهداری و ذخیره سازی شیر مادر
در شرایطی خاص مانند بیماری های مختلف برای مادر یا برای نوزاد، شغل مادر، سفر و …. که نوزاد به طور مستقیم نمی تواند از سینه ی مادر شیر بخورد، مادران شیرده مجبور به دوشیدن شیر خود یا دیگران و نگهداری و ذخیره ی آن می شوند. بسته به شرایط نوزاد، ممکن است فرایند نگهداری شیر مادر در دمای اتاق، یخچال یا فریزر انجام گیرد. در نتیجه به عنوان مادر باید به تایم و دمای دقیق ذخیره سازی و گرم کردن شیر جهت حفظ کیفیت و سلامت شیر نوزادتان، توجه دقیق داشته باشید.
در ادامه شامی لو روش های ایمن نگهداری و آماده سازی شیر مادر را برایتان فراهم نموده است.
مدت زمان نگهداری شیر مادر در دماهای مختلف :
نگهداری شیر مادر در دمای اتاق ( 20 تا 25 درجه ) :
شیر تازه دوشیده شده : حداکثر تا 4 ساعت. پس از 4 ساعت دور ریخته شود
شیر تازه ذوب شده (قبلا منجمد شده) : حداکثر تا 2 ساعت. پس از 2 ساعت دور ریخته شود
شیر مانده از تغذیه ی کودک : حداکثر تا 2 ساعت. پس از 2 ساعت دور ریخته شود
نگهداری شیر مادر در یخچال ( 4 درجه ) :
شیر تازه دوشیده شده : حداکثر تا 4 روز. پس از 4 روز دور ریخته شود
شیر تازه ذوب شده (قبلا منجمد شده) : حداکثر تا 24 ساعت. پس از 24 ساعت دور ریخته شود
شیر مانده از تغذیه ی کودک : حداکثر تا 2 ساعت. پس از 2 ساعت دور ریخته شود
نگهداری شیر مادر در فریزر ( 18- درجه ) :
شیر تازه دوشیده شده : تا 6 ماه بهترین زمان مصرف و حداکثر تا 12 ماه قابل قبول
شیر تازه ذوب شده (قبلا منجمد شده) : هرگز مجدد فریز نشود
شیر مانده از تغذیه ی کودک : فریز نشود و حداکثر پس از 2 ساعت دور ریخته شود
خلاصه مطالب بالا در جدول زیر :
نوع شیر | در دمای اتاق (˚c25 ) | در یخچال (˚c4 ) | در فریزر (˚c18- ) |
شیر تازه دوشیده شده | حداکثر تا 4 ساعت | حداکثر تا 4 روز | تا 6 ماه بهترین زمان تا 12 ماه قابل قبول |
شیر تازه ذوب شده (قبلا فریز بوده) | 1 تا 2 ساعت | حداکثر 24 ساعت | هرگز مجدد فریز نشود |
شیر مانده از تغذیه ی کودک (ته مانده ی قوطی شیر) | حداکثر تا 2 ساعت بعد باید استفاده شود وگرنه دور ریخته شود |
چند نکته مهم در رابطه با تهیه و نگهداری ایمن شیر مادر :
1- قبل از دوشیدن یا دست زدن به شیر، حتما دست های خود را بشویید.
2- هنگام جمع آوری شیر مادر، آن را در ظروف تمیزی مانند بطری های درپوش دار، لیوان های پلاستیکی سفت و سخت با درب های محکم یا کیسه های مخصوص شیر مادر، نگهداری کنید.
3- از کیسه های پلاستیکی معمولی یا بطری های شیر خشک، جهت ذخیره سازی شیر خودداری کنید.
4- اگر شیر مادر را قرار است به یک پرستار یا مراقب نوزاد بدهید، حتما نام و تاریخ کودک را به طور واضح روی ظرف برچسب بزنید.
5- برای سهولت استفاده از قدیمی ترین شیر، تاریخ دوشیدن مصرف شیر را به وضوح برچسب گذاری کنید.
6- شیر تازه دوشیده شده را به شیر منجمد داخل ظرف نگهداری اضافه نکنید. بهتر است این دو را با هم مخلوط نکنید.
7- وقتی ظرفی را برای نگهداری شیر پر میکنید، حدود 2 سانتی متر فضا در بالا بگذارید تا شیر مادر در حین یخ زدن به راحتی منبسط شود.
8- شیر مادر را سعی کنید در وسط فریزر و با فاصله از طرف هایی که دما در آن نوسان دارد، منجمد و نگهداری کنید.
9- شما نباید شیر مادر را تا حدی ذوب کنید، زیرا نمی توان آن را دوباره منجمد کرد.
چند نکته مهم در رابطه با ذوب و گرم کردن ایمن شیر مادر :
1- شیر منجمد را با انتقال آن به یخچال یا چرخاندن ظرف شیر یخ زده در یک کاسه آب گرم، ذوب کنید.
2- پس از ذوب شدن شیر و گرم کردن، ابتدا کامل با سر و ته کردن ظرف شیر، دمای آن را یکنواخت کنید و قبل از ارائه به نوزاد، حتما با دستتان دمای شیر را بررسی نمایید.
3- از استفاده از مایکروویو برای ذوب کردن یا گرم کردن شیر مادر خودداری کنید.
4- مایکروویو مایعات را به طور یکنواخت گرم نمی کند. گرمای ناهموار می تواند به راحتی نوزاد را بسوزاند یا به شیر مادر آسیب برساند.
5- اگر بطری ها به مدت طولانی در مایکروویو قرار گیرند ممکن است منفجر شوند.
6- دمای شیر مادر را به نقطه جوش نرسانید زیرا گرمای بیش از حد می تواند مواد مغذی شیر مادر را از بین ببرد.
7- از تکان دادن شدید شیر در حال ذوب شدن خودداری کنید زیرا ممکن است به برخی از اجزای زنده شیر مادر آسیب برساند.
8- پس از ذوب شدن، به هیچ عنوان شیر مادر را دوباره فریز نکنید.
چند نکته مهم در رابطه با انواع ظروف ذخیره و نگهداری شیر مادر :
جهت نگهداری شیر مادر در یخچال یا فریزر، بهتر است از ظروف زیر استفاده کنید.
1- استفاده از ظروف پلاستیکی یا شیشه ای با جداره های سخت و درب محکم جهت نگهداری در یخچال یا انجماد در فریزر.
2- استفاده از ظروف عاری از بیسفنول آ (BPA ) جهت انجماد و ذوب کردن شیر مادر. به هیچ عنوان از بطری های شیر خشک جهت گرم کردن شیر استفاده نکنید زیرا اکثر آن ها حاوی BPA هستند. جهت آشنایی با ترکیبات حاوی بیسفنول آ و دیگر ترکیبات مضر، به روی همین لینک کلیک کنید.
3- استفاده از کیسه های فریزر مخصوص که برای نگهداری شیر مادر طراحی شده اند، جهت انجماد در فریزر.
نوشته شده توسط “شامی لو”
اگر تمایل به انتشار این مطلب دارید لطفا منبع و لینک زیر را ذکر نمایید. با تشکر
منبع : شامی لو www.shamilo.ir
لینک نوشته : روش صحیح نگهداری شیر مادر در منزل
اشتراک گذاری صفحه :