مهمترین توصیه های غذایی
برای کاهش وزن
تغذیه و کاهش وزن
- اضافه وزن به حالتی گفته می شود که BMI فرد ۲۵ تا ۲۹ باشد و چاقی به حالتی گفته می شود که BMI فرد 30 و یا بیشتر شود. چاقی و اضافه وزن در دهه گذشته به شدت افزایش یافته است.BMI بالا زمانی دردسرساز میشود که درصد چربی بدن بیشتر باشد از درصد توده بدون چربی. معمولاً در این افراد درشت مغذی ها در حد بالاتر از مقدار نیاز و ریزمغذی ها کمتر از مقدار نیاز مصرف می شوند.
- چاقی یک بیماری مزمن چند عاملی می باش که از دخالت چندین فاکتور حاصل میشود. این عوامل عبارتند از: ژنتیک، اجتماع، رفتارها، فرهنگ، فیزیولوژیک بدن و فاکتورهای متابولیکی. عوامل محیطی شامل میزان فعالیت فیزیکی، میزان دریافت انرژی، میزان خواب، مصرف سیگار و مصرف بیش از حد غذاهای پرچرب می باشد.
- چاقی مادر در طول دوران حاملگی نیز در ارتباط است با افزایش خطر چاقی و بیماریهای قلبی و عروقی در فرزندان.
- همچنین عوامل میکروبی نرمال در افراد مختلف باعث تاثیرگذاری در میزان لاغری و چاقی آنها می شود. تحقیقات نشان داده اند که میکروبهای خاصی در روده باعث تاثیرگذاری بر هومئوستاز(تنظیم سوخت و ساز) گلوکز و چربی ها می شوند.
- هم افراد دچار اضافه وزن و هم افراد دچار چاقی متاسفانه در معرض خطر بیماری های مزمن و تاثیرات مخرب بر کیفیت زندگی هستند. شاخص توده بدنی(BMI) و محیط دور کمر، دو شاخص جهت نشان دادن وضعیت سلامت فرد می باشند. دور کمر بالا نشان دهنده ی چاقی شکمی بوده و این افراد معمولاً دچار بیماریهای مزمنی همچون فشار خون بالا می شوند . دور کمر در آقایان ایرانی باید کمتر از ۹۲ سانتی متر و در خانم های ایرانی باید کمتر از ۸۶ سانتی متر باشد. وقتی فردی وارد مرحله اضافه وزن می شود، باید سریعاً با اقدامات مناسب از پیشروی به سمت چاقی جلوگیری نماید. اقدامات ساده و تغییرات کوچک، از رفتن فرد به سمت چاقی جلوگیری می کنند. تغییراتی اندک در میزان فعالیت روزانه و نحوه غذا خوردن، شما را در برابر چاقی ایمن خواهند کرد.
در ادامه مهمترین و کاربردی ترین توصیه های غذایی و نکاتی ساده جهت پیشگیری از چاقی و بهبود وضعیت چاقی برای شما عزیزان فراهم نموده ایم. با شامی لو همراه باشید.
توصیه های مهم و کاربردی جهت کاهش وزن در افراد دچار اضافه وزن و چاقی
1- برای خود برنامه های واقع بینانه و درازمدت و به دور از هیجان و سختی در نظر بگیرید.
2- برنامه غذایی مورد علاقه تان را پیدا کنید و هر از چند گاهی خود را از سخت گیری بی مورد رها سازید.
3- غذای روزانه خود را از پنج گروه اصلی غذایی یعنی لبنیات، گوشت، میوه، غلات و سبزیجات تهیه کنید و این 5 گروه غذایی را در سبد غذایی روزانه قرار دهید.
4- بیشتر بر مقادیر مصرفی خود تاکید داشته باشید تا نوع غذا
5- وعده های غذایی را منظم بخورید و حداقل سه وعده اصلی را در روز داشته باشید و به هیچ وجه وعده ای را حذف نکنید و جا نیندازید.
6- حداقل روزانه ۱۰ تا ۲۰ دقیقه راه بروید.
7- به جای آسانسور از پله ها استفاده کنید.
8- در جست و جوی یک ورزش معجزه آسا برای لاغری نباشید چون همچون ورزشی وجود ندارد و ورزش های مورد علاقه تان را انجام دهید. ( فوتسال، والیبال، شنا، تنیس و …)
9- بعضی روزها برقصید .
10- تمرکز اصلی را بر افزایش قدرت عضلانی بگذارید(ورزش ها قدرتی) که در پی آن افزایش قدرت ماهیچه قلبی و ریه ها نیز اتفاق خواهد افتاد.
11- کاهش وزن در طولانی مدت و حفظ وزن کاهش یافته، دو اصل مهم در افراد اضافه وزن و چاق می باشد. بهتر است که یک کاهش وزن متعادل را برای مدتی طولانی حفظ کنید تا از برگشت وزن جلوگیری به عمل آید.
12- هدف اولیه کاهش وزن به میزان ۱۰ درصد از وزن اولیه می باشد. در صورت رسیدن به این هدف و با توجه به شرایط موجود و در صورت نیاز، می توان با ارزیابی بیشتر کاهش وزن را ادامه داد.
13- افزایش فعالیت روزانه باعث کاهش بهتر در چربی های دور شکم و بهبود عملکرد سیستم قلبی- تنفسی میشود.در نتیجه در کنار رژیم غذایی خود، فعالیت روزانه ی خود را نیز افزایش دهید.
14- انجام ورش های قدرتی حداقل 30 دقیه در روز یا به صورت روز در میان، یکی از مهمترین راهکارها جهت حفظ وزن کاهش یافته می باشد.
15- جراحیهای کاهش وزن فقط برای بیمارانی انجام میشود که دچار چاقی های کُشنده که BMI آن ها بالاتر از ۴۰ بوده و از روشهای غیر تهاجمی نتیجه نگرفتهاند، توصیه می شود. در نتیجه لطفا از ابتدا به فکر جراحی و روش های تهاجمی نباشد.
16- جهت حفظ وزن پس از رژیم، نیاز به تغییراتی در برنامه غذایی، فعالیت بدنی و رفتارهای غذایی دارید و استفاده از دارو ها جهت حفظ وزن اصلا توصیه نمی شود.
17- جهت کاهش وزن، به دنبال هیچ ماده یا مکمل غذایی و داروی معجزه آسایی نباشید که بتواند وزن شما را بدون رعایت توصیه های غذایی و رفتاری ، کاهش دهد، چون همچین ماده ای در کره ی زمین وجود ندارد فعلا. تا ببینیم در آینده چی میشه.
18- یک کاهش وزن اصولی و دقیق میتواند باعث بهبود و کاهش خطرات بیماری های قلبی و عروقی شود. پس به دنبال کاهش وزن اصولی باشید به جای کاهش وزن های هیجانی.
19- خود را در معرض محیط های چاق کننده قرار ندهید، مثل مکان های سرشار از کالری، مکان های با کاهش فعالیت فیزیکی و مکان های دارای فعالیت های ماشینی.
20- جهت بررسی و پایش وضعیت خود و حفظ وزن، به صورت هفتگی در یک تایم مشخص از روز و با لباسهای مشخص، خود را وزن کنید و در صورت نیاز میزان فعالیت و تغذیه خود را تغییر دهید.
21- دریافت مواد غذایی با درصد آب زیاد، باعث کاهش دریافت کالری روزانه در شما خواهد شد، مثل میوه ها و سبزیجات تازه و خام .
22- از وعده های کوچک برای میان وعده های خود استفاده کنید تا از پرخوری شما در وعدههای اصلی جلوگیری شود.
23- به هیچ وجه و با هیچ بهانهای مصرف صبحانه را ترک نکنید. استفاده از غلات کامل و مواد غذایی دارای فیبر بالا در صبحانه باعث حفظ وزن و همچنین باعث کاهش اشتهای شما در وعده ناهار خواهد شد.
24- مواد غذایی با فیبر بالا نیاز به جویدن پیشتر داشته و همچنین با کالری کمتر باعث افزایش حس سیری در شما می گردند. برای مثال جو و جو پرک شامل فیبر محلول بتاگلوکان هستند که تاثیر خوبی جهت کاهش اشتها و حفظ وزن خواهند داشت.
26- منابع روغن تک غیر اشباع را افزایش دهید، مثل روغن آفتابگردان، روغن زیتون، روغن کانولا و روغن کنجد. مصرف روغن های اشباع را کاهش دهید، مثل روغن های حیوانی و روغن های گیاهی هیدروژنه شده.
27- در صورت بالا رفتن تری گلیسرید خون در دوران چاقی یا اضافه وزن، مصرف کربوهیدراتها و نوشیدنی های دارای الکل را باید به حداقل رسانید.
28- مکمل ها و گیاهان دارویی کاهش وزن، تاثیر بسیار کمی در کاهش وزن داشته و بسیاری از آنها نیز هیچ تأثیری ندارند. در نتیجه از مصرف سرخود و بی رویه ی این مکمل ها جدا خودداری نمایید.
29- بعضی از مکمل های کاهش وزن شامل مواد تحریککننده فیزیولوژیکی بدن می باشند که می توانند عوارض جانبی زیادی را در پی داشته باشند. اما استفاده از ادویه جات مثل زیره، پونهکوهی، زردچوبه، دارچین، میخک و سایر ادویه جات، از نظر سلامتی مشکلی نداشته و استفاده از آنها در مواد غذایی روزانه توصیه میشود.
30- توجه داشته باشید که چاقی یک وضعیت مزمن است و درمان آن نیاز به زمانی طولانی و تغییرات پایدار دارد، در نتیجه در فرآیند کاهش وزن و خوشتیپ شدن، لطفا عجله نداشته باشید.
31- استفاده از آدامس ها و آبنبات های فاقد قند جهت مبارزه با میل شدید به قند و همچنین جهت کاهش اشتها می توانند مفید واقع شوند.
32- تا حد امکان باید استفاده از رستوران ها و فست فودها را به حداقل برسانید زیرا در تهیه طبخ غذاهای رستورانی و فست فودها، از روغن ها و مواد پر کالری زیادی جهت خوشمزه شدن استفاده می شود.
33- ایجاد اصلاحات رفتاری غذایی و خود مراقبتی در خوردن و در میزان فعالیت، میتواند بسیار راهگشا و مفید باشد هم در کاهش وزن و هم در حفظ و مدیریت وزن.
34- جهت تشخصی گرسنگی روانی از گرسنگی واقعی، ابتدا یک لیوان آب بنوشید و 10 دقیقه صبر کنید تا حالت روانی پرخوری از بین برود، اما اگر باز هم همچنان میل به خوردن ادامه یافت به معنی آن است که شما گرسنه هستید و حالت روانی کاذب نمی باشد.
35- در هنگام غذا خوردن حداقل ۲۰ دقیقه زمان خوردن باید طول بکشد، در نتیجه هم آرام بخورید و هم زیاد غذا را بجوید.
36- از رژیمهای بسیار کم کالری که باعث گرسنگی های شدید میشوند، حتماً اجتناب کنید.
37- پدر و مادرهای جوان باید سعی کنند فرزندان خود را با عادات غذایی درست و سالم بزرگ کنند تا در ادامه این افراد دچار معضلات چاقی و بیماری ها و مشکلات اجتماعی حاصل از آن نشوند.
38- خانم های جوان نباید وزن خود را در زمان های قبل از قاعدگی بررسی کنند، زیرا تغییرات وزن در این دوره می تواند بین ۱ تا ۳ کیلوگرم تغییر کند و متفاوت باشد که اتفاقی طبیعی است.
39- به مقدار کافی بخوابید زیرا خواب کم و نامنظم باعث افزایش هورمون های گرسنگی و در ادامه باعث افزایش پرخوری می شود. خواب کم در ارتباط مستقیم است با افزایش چاقی، پس لطفا خواب کافی را جدی بگیرید.
40- ترک سیگار از یک طرف باعث بهبود وضعیت قلبی-عروقی و سلامتی فرد میشود اما از سوی دیگر باعث افزایش وزن فرد خواهد شد، در نتیجه افراد سیگاری بعد از قطع سیگار باید با یک کارشناس یا متخصص تغذیه جهت حفظ و جلوگیری از افزایش وزن خود مشورت نمایند و با توجه به میزان فعالیت خود، تغذیه خود را به گونهای تنظیم نمایند که دچار اضافه وزن و چاقی نگردند.
دوست عزیز که دچار اضافه وزن و چاقی شده اید، نکات فوق اگرچه ساده به نظر می رسد، اما همگی از منابع علمی و روز دنیا استخراج شده اند و رعایت نکات فوق بسیار در بلند مدت تاثیرگذار خواهند بود.اگر دچار اضافه وزن و چاقی هستید، لطفا و خواهشا به دنبال توصیه های غذایی و رژیم های غذایی عجیب و غریب و سخت نباشید. ما به شما قول می دهیم که رژیم های سخت محکوم به شکست خواهند بود . ما به شما اطمینان می دهیم که هیچ دارو و هیچ دمنوش و هیچ مکمل معجزه آسایی برای لاغری وجود ندارد. تنها راه و مسیر درست لاغری، استفاده از رژیم های غذایی علمی و اصولی و یادگیری فرآیند تغذیه ی صحیح و تغییر سبک زندگی می باشد. تمامی کاهش وزن ها، اگر همراه با تغییر عادات غذایی و رفتاری در بلندمدت نباشند، با افزایش وزن مواجه خواهند شد. پس به جای اینکه چندین بار خود را لاغر کنید و مجدد چاق شوید، یک بار به روش اصولی و علمی فرآیند لاغری و فرآیند تغذیه ی صحیح را یاد بگیرید تا بتوانید وزن و اندام خود را در وضعیت دلخواه خود حفظ کنید.
در صورت تحقیقات جدید علم تغذیه در زمینه ی مدیریت اضافه وزن و چاقی و کاهش وزن، توصیه های جدید در همین صفحه برای شما عزیزان قرا خواهد گرفت.
نوشته شده توسط “شامی لو”
اگر تمایل به انتشار این مطلب دارید لطفا منبع و لینک زیر را ذکر نمایید. با تشکر
منبع : شامی لو www.shamilo.ir
لینک نوشته : مهمترین توصیه های غذایی برای کاهش وزن
اشتراک گذاری صفحه :
دکتر من سه دوره از رژیم های شما استفاده کردم واقعا فوق العاده و بی نظیر بود.
ممنون . اراده ی خودتون بی نظیر بوده مطمعنا
واقعا رژیم هاتون عالیه دکتر خدا شمارو سر راه من قرار داد
خواهش میکنم . لطف دارید
ممنون بابت رژیمتون من از وزن 90 کیلو تونستم ده کیلو کم کنم و انشالله میخوام برسم به هفتاد
خواهش میکنم. مطمعنا اراده ی خودتون نقش اصلی رو داشته و خواهد داشت.
دکتر, سلام ممنون بابت رژِیم های خوبتون,من قبلا از در نمیشدم ولی الان از فضای خالی زیر در وارد میشم. ممنون که هستین.
خواهش میکنم . فقط لطفا سو استفاده نکنید یه وقت از این قابلیتتون . اون روز هم حضوری که اومدین بهتون گفتم که لطفا از زیر هر دری وارد نشین بی اجازه . همین فقط
سلام من مشکل لاغزی بیش از حد داشتم به طوری که وقتی میرفتیم بیرون همیشه منو به درخت میبستن که خدایی نکرده باد نبره منو ولی الان خدارشکر وزنم طوری شده که از من به عتوان باد گیر استفاده میکنن.
خب الان بذاریمتون برای فروش به عنوان بادگیر خوبه ؟