جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

مهمترین نکات غذایی در ورزشکاران دیابتی

ورزش و دیابت

ورزش و دیابت

  • ورزش منظم یکی از توصیه های اصلی برای مدیریت دیابت و سطح گلوکز خون است. ورزش منظم می تواند مقاومت به انسولین را کاهش دهد و در نتیجه کنترل گلوکز خون را بهبود بخشد. ورزشکارانی که به تازگی مبتلا به دیابت تشخیص داده شده اند، باید تأثیری را که تمرین و مسابقه بر سطح گلوکز خون آن ها می گذارد، در نظر بگیرند. برای جلوگیری از عوارض ناشی از سطوح پایین گلوکز خون، خود ارزیابی مکرر سطح گلوکز خون، قبل و بعد از ورزش ضروری است. انقباضات عضلانی می تواند جذب گلوکز را با افزایش فعالیت ناقل گلوکز بهبود بخشد و در نتیجه اجازه می دهد گلوکز مستقل از انسولین وارد سلول ها شود و سطح گلوگز خون با سرعت بیشتری کاهش یابد. این انتقال گلوکز افزایش یافته می تواند تا چند ساعت پس از ورزش ادامه یابد و بنابراین می تواند تأثیر طولانی مدت بر سطح گلوکز خون داشته باشد. بنابراین، نظارت بر سطح گلوکز، 2 تا 3 ساعت پس از ورزش نیز ممکن است ضروری باشد، زیرا سطوح پایین گلوکز غیرطبیعی ممکن است پس از ورزش اتفاق بیفتد.

 افراد دیابتی می توانند همچون افراد غیردیابتی به ورزش بپردازند به شرط آن که به نکات گفته شده در ادامه عمل نمایند.

نکات غذایی در ورزشکاران دیابتی

 1- ورزشکاران مبتلا به دیابت نوع 1 باید احتیاط بیشتری نسبت به ورزشکاران دیابتی نوع 2 داشته باشند زیرا باید انسولین را در مقادیر مناسب و در زمان مناسب برای کمک به کنترل گلوکز خون خود تزریق کنند. اگر دیابت نوع 1 دارید، می توانید با خیال راحت در تمام فعالیت های ورزشی شرکت کنید و اگر یاد بگیرید چگونه سطح گلوکز خون خود را کنترل کنید، هیچ عارضه ی پزشکی با انواع ورزش در شما تشدید نخواهد شد.

2- هدف اصلی در مدیریت دیابت ورزشی، کنترل خوب قند خون به صورت روزانه است. حفظ سطح گلوکز ناشتا بین 70 تا 100 میلی گرم در دسی لیتر به طور منظم، تمرکز اصلی فرد دیابتی باید باشد.

3- دو عارضه ی اصلی که برای ورزشکاران دیابتی ممکن است رخ دهد شامل:  هایپرگلیسمی(افزایش قند خون) و هیپوگلیسمی(کاهش قند خون) می باشد. هیپوگلیسمی یا همان افت قند خون می تواند در هر زمانی بسیار خطرناک باشد اما احتمال بروز آن در ورزشکاران دیابتی در حین و بعد از ورزش بسیار بیشتر است. جهت مدیریت این اتفاق، باید در مصرف غذاهای سالم و زمان مصرف غذا و تجویز انسولین، بسیار منظم عمل کنید. کنترل مکرر سطح گلوکز خون،  قبل، در حین و بعد از ورزش اولین نکته ی ضروری می باشد.

4- به عنوان یک ورزشکار ، باید بیشتر از افراد غیرورزشکار خود ارزیابی سطح قند خون را انجام دهید تا یاد بگیرید که فعالیت ورزشی و رژیم غذایی، چگونه بر سطح گلوکز شما در حین ورزش و بعد از آن تأثیر می گذارد.

 5- ورزشکاران نه تنها در حین ورزش، بلکه پس از ورزش نیز در معرض خطر هیپوگلیسمی (افت قند خون) هستند. تصمیمات مربوط به ایمنی شروع ورزش و اینکه آیا باید تنظیماتی در میزان مصرف کربوهیدرات و انسولین انجام شود یا خیر، بر اساس پایش قند خون قبل از تمرین می باشد.

گلوکومتر - پایش قند خون

6- در جدول زیر راهنمای تنظیم سطح گلوکز خون قبل از شروع ورزش برای یک ورزشکار دیابتی را مشاهده نمایید :

 

سطح قند خون

اقدام مورد نیاز

<100 mg/dl

مصرف 15 تا 40 گرم کربوهیدرات قبل ورزش  با توجه به سطح قند خون و میزان پاسخ فرد به کربوهیدرات اضافی 

100-250 mg/dl

آماده جهت شروع ورزش

>250 mg/dl

انجام تست کتون ادرار

>250 mg/dl

همراه با وجود کتون در ادرار

ورزش نکنید – انسولین و داروی مربوطه را مصرف و تنظیم کنید و مجددا تست قند و کتون را انجام دهید

>250 mg/dl

بدون  وجود کتون در ادرار

ورزش را می توانید شروع کنید

>300 mg/dl

بدون وجود کتون در ادرار

با احتیاط ورزش را شروع کنید

7- توجه داشته باشید که در صورت وجود کتون در ادرار، تا زمانی که سطح گلوکز خون پایین نیاید و کتون همچنان وجود داشته باشد، نباید ورزش را شروع کرد. ترکیبی از گلوکز خون بالا با کتون در ادرار، می تواند خطرناک باشد و منجر به کتواسیدوز شود.

8- وقتی سطح گلوکز قبل از ورزش پایین است، باید دوز انسولین و مصرف کربوهیدرات را تنظیم کرد و تا زمانی که سطح گلوکز خون در محدوده ایمن قرار بگیرد،باید ورزش را به تاخیر انداخت .به طور کلی، سطح گلوکز کمتر از 100 میلی گرم در دسی لیتر نشان می دهد که باید تنظیماتی در تزریق انسولین یا مصرف کربوهیدرات قبل از ورزش انجام شود. مصرف مقدار کمی کربوهیدرات بلافاصله قبل از ورزش، زمانی که سطح گلوکز خون زیر 100 میلی گرم در دسی لیتر است، به رساندن گلوکز خون به سطحی که برای شروع ورزش بی خطر باشد کمک می کند. مقدار کربوهیدرات مصرفی در این زمان متفاوت است و به هر ورزشکار بستگی دارد.اما به طور کلی، بین 15 تا 40 گرم کربوهیدرات( یک عدد سیب یا یک عدد پرتقال یا یک عدد هلو یا یک عدد موز با اندازه متوسط یا 5 قاشق غذاخوری برنج یا یک کف دست نان تافتون یا سنگک، هر کدام حدود 15 گرم کربوهیدرات دارند)  برای بالا بردن سطح گلوکز خون به اندازه کافی برای شروع ایمن ورزش کافی است.

9- در ورزش هایی که بیش از 60 دقیقه طول می کشد، نظارت بر سطح گلوکز خون در حین ورزش برای ورزشکاران دیابتی بسیار مهم است. همچنین هر زمان که تغییرات قابل توجهی در نوع، شدت یا مدت ورزش ایجاد شود، باید نظارت دقیق بر قند خون و تنظیمات مجدد انجام شود.

10- بیانیه فعلی انجمن دیابت آمریکا بیان می کند که هیچ الگوی غذایی واحدی وجود ندارد که برای همه افراد مبتلا به دیابت بهترین باشد. یک ورزشکار دیابتی حتما باید با یک کارشناس یا متخصص تغذیه مشورت کند تا به بهترین فرمول رژیم غذایی بر اساس نیازهای خود و نیازهای ورزشی خود دست یابد.

قرص گلوکز - میوه خشک

11- شاخص گلیسمی (سرعت افزایش سطح گلوکز قند خون توسط یک ماده ی غذایی) در مطبوعات علمی و عمومی مورد توجه قابل توجهی قرار گرفته است. برای ورزشکاران غیر دیابتی، غذاهای با شاخص گلیسمی پایین(۵۵ یا کمتر) قبل از ورزش، تنقلات و نوشیدنی های با گلیسمی بالا(۷۰ یا بالاتر) در طول ورزش، و غذاهای با شاخص گلیسمی متوسط(۵۶ تا ۶۹ ) تا بالا بعد از ورزش توصیه می شود. اما تحقیقات فعلی در مورد مزایای استفاده از شاخص گلیسمی برای کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت بی نتیجه مانده است. در نتیجه برای یک ورزشکار دیابتی، مقدار کل کربوهیدرات های مصرف شده و زمان مصرف است که بسیار مهم می باشد.

12- ورزشکاران مبتلا به دیابت نوع 1 باید در حین و بعد از ورزش، مواد غذایی حاوی کربوهیدرات در دسترس داشته باشند. در ورزش های بیش از 30 دقیقه، ورزشکاران مبتلا به دیابت نوع 1 باید 15 تا 30 گرم کربوهیدرات، هر 30 تا 60 دقیقه مصرف کنند. این را می توان با مصرف نوشیدنی های ورزشی، ژل های ورزشی، آب میوه های رقیق شده، بارهای ورزشی و یا میوه های خشک انجام داد. نمونه های زیر همگی 15 تا 30 گرم کربوهیدرات مناسب برای مصرف در حین ورزش را ارائه می دهند:

235 میلی لیتر نوشیدنی ورزشی حاوی 6 تا 8 درصد کربوهیدرات

 25 تا 50 گرم میوه خشک شده ( مخلوطی از چند میوه خشک شده)

1 عدد ژل ورزشی

235 میلی لیتر آب میوه رقیق شده، با نسبت 1:1 آب میوه به آب

نوشیدنی ورزشی1
میوه خشک
ژل ورزشی - ژل انرژی - ژل کربوهیدرات
آب میوه رقیق شده

13- ورزشکاران مبتلا به دیابت، اگر دیابت خود را به خوبی مدیریت کنند، می توانند با خیال راحت ورزش کنند. در بیماران دیابتی نوع 2 که دارو مصرف نمی کنند، نگرانی خاصی در مورد هیپوگلیسمی(افت قند خون ) یا هیپرگلیسمی ( بالا رفتن قند خون) در حین ورزش وجود ندارد. برعکس، در ورزشکاران دیابتی نوع 1 یا بیماران دیابتی نوع 2 که داروهای خوراکی یا انسولین برای دیابت خود مصرف می کنند، ممکن است در معرض خطر سطوح پایین یا بالای گلوکز خون باشند که می تواند یک اورژانس دیابتی باشد. علائم و نشانه های هیپرگلیسمی و هیپوگلیسمی در جدول زیر آمده است.

14- علائم و نشانه های هایپرگلایسمی( بالا بودن قند خون) و هایپوگلایسمی (پایین بودن قند خون) :

 

علائم و نشانه های افت قند خون هنگام ورزش

علائم و نشانه های بالا بودن قند خون در زمان ورزش

تعریق

عصبی بودن

تپش قلب

بی قراری

گرسنگی

تشنگی

لرزش

خستگی

گیجی

تاری دید

بی حالی

گرفتگی عضلات

عدم هماهنگی

حالت تهوع

گفتار نامفهوم یا دشوار

درد شکم

تحریک پذیری

سردرد

حالت تهوع

15- در حین و بعد از ورزش باید غذاهای کربوهیدراتی در دسترس باشد. مصرف کربوهیدرات به میزان لازم در حین و بلافاصله بعد از ورزش و ادامه مصرف آن تا چند ساعت بعد از ورزش، بهترین راه پیشگیری از افت قند خون است. همراه داشتن کیسه غذایی حاوی قرص گلوکز، آب میوه و نوشیدنی های شیرین برای مواقع اضطراری برای هر ورزشکار دیابتی ضروری است. داشتن قرص های گلوکز مفید است زیرا کوچک هستند و می توان آنها را در یک کیسه کوچک حمل کرد و برای مواقعی که به گلوکز اضطراری نیاز است، مناسب می باشند.

16- یک ورزشکار دیابتی باید به مربی ورزشی، متخصص تغذیه ورزشی و هم تیمی های خود در مورد محل نگهداری کیسه غذا، قرص گلوکز، انسولین و سرنگ ها از قبل اطلاع داده باشد. هم در هیپوگلیسمی و هم در هیپرگلیسمی، اگر تجویز کربوهیدرات یا انسولین در کاهش علائم ورزشکار مؤثر نباشد، فراخوانی پرسنل اورژانس به محل ضروری می باشد.

17- با نظارت دقیق برسطح گلوکز خون، ورزش منظم و داشتن برنامه غذایی سالم و اصولی، ورزشکاران مبتلا به دیابت نوع 1 و دیابت نوع 2 می توانند یک زندگی فعال و رقابتی داشته باشند.

18- اگر یک ورزشکار دیابتی هستید، با انجام مراجعه ی منظم به پزشک برای نظارت بر سطح گلوکز خون در درازمدت و ایجاد تنظیمات منظم در رژیم غذایی توسط کارشناس یا متخصص تغذیه، می توانید یک ورزشکار سالم و فعال بمانید.

ورزش کار دیابتی عزیز، نکات فوق تا این لحظه، علمی ترین و به روز ترین توصیه های غذایی در ورزش کاران دیابتی می باشد. سعی نموده ایم تمامی نکات کاربردی مورد نیاز شما را فراهم آوریم و از توصیه های غذایی غیر علمی بپرهیزیم. اگر دیابتی هستید و تمایل به انجام ورزش منظم و یا حرفه ای دارید، لطفا نکات فوق را با دقت رعایت کنید و بهتر است از یک برنامه و رژیم غذایی اصولی پیروی نمایید تا دچار اختلال در عملکرد ارگان های بدن و عملکرد ورزشی نشوید. برنامه غذایی مدون برای یک فرد ورزشکار دیابتی، بسیار دارای اهمیت می باشد

در صورت تحقیقات جدید علم تغذیه در زمینه ی تغذیه ی ورزش کاران دیابتی، در همین صفحه برای شما عزیزان قرار خواهد گرفت.

نوشته شده توسط  “شامی لو”

اگر تمایل به انتشار این مطلب دارید لطفا منبع و لینک زیر را ذکر نمایید. با تشکر 

منبع : شامی لو   www.shamilo.ir 

لینک نوشته : مهمترین توصیه های غذایی در کودکان و نوجوانان ورزش کار

اشتراک گذاری صفحه :

WhatsApp
Telegram
Email
LinkedIn
Print
0 0 رای ها
به این نوشته امتیاز دهید
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
اسکرول به بالا