مهمترین توصیه های غذایی در بی اشتهایی عصبی
بی اشتهایی عصبی (Anorexia nervosa)
- بی اشتهایی عصبی (AN) نوعی اختلال رفتاری در خوردن می باشد که افراد ترس از افزایش وزن و چاق شدن و گاهی نارضایتی از تصویر بدنی دارند و به این دلیل خود را از دریافت کافی انرژی مورد نیاز بدن محدود می کنند.
- دو نوع از بی اشتهایی عصبی وجود دارد:
– در نوع اول بی اشتهایی عصبی، فرد فقط خوردن را محدود می کند و بسیار کم می خورد(AN-R).
– در نوع دوم بی اشتهایی عصبی، فرد خود را از خوردن محدود میکند و گاهی نیز بسیار پرخوری می کند(AN-BP).
- در طول دوره ی بیماری ممکن است یک فرد هر دو نوع بی اشتهایی عصبی را تجربه کند.
- این اختلال می تواند به صورت خفیف، متوسط، شدید و مفرط طبقهبندی شود. بی اشتهایی عصبی در 1 درصد از زنان و کمتر از 0.5 درصد از مردان اتفاق میافتد. معمولاً در سن ۱۲ تا ۱۳ و ۱۹ تا ۲۰ سال بیشترین شیوع را دارد.
- عوامل مرتبط با بی اشتهایی عصبی عبارتند از: ژنتیک فرد، فیزیولوژیک فرد، محیط زندگی فرد و مزاج فرد.
- درمان بی اشتهایی عصبی از نوع شدید و مفرط، نیازمند مداخلات پزشکی، روانشناسی و تغذیه ای می باشد.
در ادامه شامی لو جدیدترین و مهمترین توصیه های تغذیه ای و رفتاری در رابطه با بی اشتهایی عصبی را برای شما آماده نموده است.
توصیه های غذایی در بی اشتهایی عصبی
1- اگر احساس می کنید نسبت به چاقی و افزایش وزن خود دچار وسواس ذهنی شده اید و دریافت عذایی شما در حال کاهش است، یعنی هنوز در اوایل بی اشتهایی عصبی قرار گرفته اید و بهتر است هرچه سریع تر به یک روانپزشک یا روانشناس و یک کارشناس یا متخصص تغذیه مراجعه کنید.
2- اگر دچار بی اشتهایی عصبی شده اید، بدانید که درمان شما از سه جنبه باید انجام شود:
* از جنبه روانی که نیاز به یک روانشناس دارید.
* از جنبه پزشکی که نیاز به یک پزشک دارید.
* از جنبه تغذیه ای که نیاز به یک کارشناس یا متخصص تغذیه جهت دریافت یک رژیم غذایی اصولی دارید.
3- اگر در حال درمان و بازیابی وزن هستید، از مصرف مواد حاوی کافئین بپرهیزید.
4- از هیچ گونه گیاه دارویی و مکمل های دارویی در هنگام درمان نباید به صورت سرخود استفاده کنید مگر با تجویز کارشناس یا متخصص تغذیه.
5- جهت درمان بهتر بی اشتهایی عصبی سعی کنید روابط فامیلی و روابط اجتماعی خود را افزایش دهید.
6- بدانید که داشتن یک تغذیه استاندارد و علمی، بهتر و سریع تر شما را به اهداف زیبایی اندام خواهد رساند.
7- بدانید که در صورت ادامه روند نخوردن و کاهش وزن غیراصولی، آرام آرام عوارض قلبی شامل افت فشار خون، آریتمی های قلبی و دیگر مشکلات برای شما ایجاد خواهد شد .در نتیجه هر چه زودتر به دنبال یک برنامه غذایی علمی و استاندارد بروید
8- در صورت ادامه روند بی اشتهایی عصبی و نرفتن به سوی یک تغذیه ی اصولی، عوارض گوارشی آرام آرام در شما ایجاد خواهند شد از قبیل: یبوست، تاخیر در تخلیه معده، نفخ، عدم تحمل لاکتوز و…. در نتیجه با انتخاب یک رژیم غذایی علمی، از عوارض کم خوردن پیشگیری کنید.
9- آگاه باشید که با ادامه روند بی اشتهایی و نخوردن غذای مورد نیاز بدن، آرام آرام استخوان ها به سمت پوکی پیش خواهد رفت و دچار پوکی استخوان خواهید شد و احتمال شکستگی استخوانها افزایش خواهد یافت. این بدترین اتفاق ممکن برای استخوان های بدن شماست.
10- بدانید که با ادامه روند بی اشتهایی عصبی، کبد و به خصوص کلیه ها دچار نارسایی خواهند شد. خوشبختانه این نارسایی ها با رعایت یک برنامه غذایی استاندارد برطرف خواهند شد.
11- با ادامه روند نخوردن و کاهش انرژی مورد نیاز بدنتان، کم خونی و دیگر عوارض خون در بدن شما اتفاق خواهد افتاد.
12- کربوهیدرات ها (قندها، نان، برنج و … ) و چربی ها از مواد غذایی واجب برای بدن می باشند و بدون آن ها بدن به سمت نابودی پیش خواهد رفت. خوردن این مواد در مقادیر مورد نیاز بدن هم در سلامتی شما و هم در ایجاد اندامی زیبا و متناسب بسیار ضروری اند. لطفا ذهن منفی خود را نسبت به قندها و برنح و نان و چربی تغییر دهید، بدن شما به این مواد غذایی در مقادیر استاندارد نیاز مبرم دارد.
13- اگرچه که همیشه جهت داشتن تناسب اندام توصیه به مصرف بیشتر پروتئین می شود اما بدانید که مصرف پروتئین در کنار کربوهیدرات و چربی می تواند بدنی زیبا و سالم را برای شما به ارمغان بیاورد نه به تنهایی. پروتئین باید در مقادیر استاندارد و توسط یک رژیم غذایی علمی مصرف شود وگرنه مقادیر بیشتر از نیاز بدنتان، باعث عوارض و مشکلات متعددی برای شما خواهد شد.
14- دریافت کافی ویتامین ها و مواد معدنی زمانی اتفاق میافتد که شما به مقدار مورد نیاز بدن غذا بخورید وگرنه حتما از لحاظ ویتامین های A، D، E، فولات، B12، C، B6، ریبوفلاوین و مواد معدنی کلسیم، منیزیم، مس و روی دچار کمبود خواهید شد. مصرف به تنهایی مکمل آن ها نیز باعث رفع کمبود نخواهد شد.
15- با ادامه ی روند کاهش دریافت کالری و کم خوردن غیراصولی، متابولیسم بدن شما کاهش می یابد و انرژی کمتری مصرف می کند. در نتیجه کم خوردن غیر علمی، باعث پایین آمدن سوخت و ساز شما خواهد شد و رسیدن به اهداف مورد نظر شما در زیبایی اندام سختتر خواهد گردید. بهتر است با یک رژیم غذایی علمی زیر نظر کارشناس یا متخصص تغذیه به دنبال اندامی زیبا و سلامتی باشید. بر خلاف تصور شما، رسیدن به اندام زیبا با نخوردن به دست نخواهد آمد.
16- بدانید که مصرف ملین ها، دیورتیک ها و استفراغ عمدی در طولانی مدت هیچ تأثیری بر کنترل وزن شما نخواهند داشت و فقط باعث رنجش و عدم لذت شما از فرایند خوردن خواهند شد.
17- در صورت ادامه روند کاهش دریافت کالری به صورت سرخود و کم خوردن غیراصولی، بدانید که مجموعه ای از عوارض خطرناک در انتظار شماست. این عوارض که با ادامه روند بی اشتهایی عصبی و آرام آرام در شما ظاهر خواهند شد عبارتند از: گیجی، موهای خشک و شکننده، افت فشار خون، آریتمی های قلبی، از بین رفتن ماهیچه ها، احتباس مدفوع، آکروسیانوز (کبودی و سیاه شدن انتهای انگشتان دست و پا به دلیل وازواسپاسم عروق کوچک پوست)، از دست دادن قاعدگی، استئوپروز ( پوکی استخوان)، خشکی پوست، ادم و تجمع آب میان بافتی، عقب ماندگی رشد جسمی و ذهنی، کاهش دمای بدن و در نهایت اندامی غیر زیباتر از قبل.
18- اگر دچار بیماری بیاشتهایی عصبی شده اید و احساس میکنید با نخوردن و کم خوردن به اندامی زیبا و بدنی سالم خواهید رسید، بدانید که کاملاً دچار اشتباه شده اید و هرچه سریعتر جهت اصلاح رفتار و تغذیه ی خود به یک روانشناس یا روانپزشک و یک کارشناس یا متخصص تغذیه مراجعه کنید و بدانید که داشتن اندامی زیبا در نتیجه ی تغذیه اصولی و علمی به دست خواهد آمد و نه در نتیجه ی کم خوردن.
19- این نکته را همیشه با خود مرور کنید :
« درست خوردن به معنای کم خوردن نمی باشد »
اگر دچار کم اشتهایی عصبی شده اید و وسواس در خوردن پیدا کرده اید، لطفا یک بار دیگر توصیه های بالا را با دقت بخوانید و سعی کنید اجرا نمایید. نکات فوق همگی حاصل تحقیقات علمی تغذیه و روانشناسی بر روی افراد دچار بی اشتهایی عصبی می باشد. اگر احساس کردید بی اشتهایی عصبی در شما شدت گرفته، لطفا و خواهشا زودتر به یک متخصص تغذیه و یک روانشناس مراجعه نمایید.
در صورت تحقیقات جدید علم تغذیه و روانشناسی در زمینه بی اشتهایی عصبی، در همین صفحه برای شما عزیزان قرا خواهد گرفت.
نوشته شده توسط “شامی لو”
اگر تمایل به انتشار این مطلب دارید لطفا منبع و لینک زیر را ذکر نمایید. با تشکر
منبع : شامی لو www.shamilo.ir
لینک نوشته : مهمترین توصیه های غذایی و رفتاری برای درمان بی اشتهایی عصبی
اشتراک گذاری صفحه :
مطالب مرتبط :