جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

مهمترین توصیه های غذایی دوران نوزادی تا 2 سالگی

تغذیه دوران نوزادی - تغذیه نوزادان

تغذیه نوازادان زیر 2 سال

شیر مادر بدون شک غذای انتخابی برای دوران نوزادی است. ترکیب آن به گونه ای طراحی شده که انرژی و مواد مغذی لازم را در مقادیر مناسب برای نوزاد تامین کند. علاوه بر این، حاوی عوامل ایمنی اختصاصی و غیراختصاصی است که از سیستم ایمنی نابالغ نوزاد حمایت و در نتیجه از بدن در برابر عفونت ها محافظت می کند. اما تغذیه ی دوران نوزادی تا 2 سالگی فقط به شیر مادر ختم نمی شود. آکادمی تغذیه ی اطفال و رژیم غذایی آمریکا ( AND و AAP )، تغذیه انحصاری با شیر مادر را برای 6 ماه اول زندگی و سپس تغذیه با شیر مادر به همراه غذاهای کمکی پس از 6 ماهگی را تا حداقل 12 ماهگی توصیه می کنند.

در ادامه شامی لو نکات و توصیه های غذایی مربوط به 6 ماه اول نوزادی و ادامه ی آن تا 2 سالگی را برای شما والدین عزیز فراهم نموده است تا دغدغه ی تغذیه ی سالم و اصولی نوزادتان برطرف گردد.

تغذیه دوران نوزادی تا 2 سالگی

مهمترین توصیه های غذایی دوران نوزادی تا 2 سالگی

1- آغوز (کلستروم) و شیر مادر حاوی آنتی بادی ها و عوامل ضد عفونی هستند که در شیر خشک نوزادان وجود ندارند. این ترکیبات موجود در شیر مادر با جلوگیری از حمله ویروس ها و باکتری ها به مخاط، در محافظت از روده نابالغ نوزاد در برابر عفونت نقش دارند. مادرانی که قصد شیردهی به نوزاد ندارید، باید حداقل تا 3 ماهگی نوزاد خود، عمل شیردهی را جهت تامین ایمنی نوزاد انجام دهید.

2- مادران عزیز توجه داشته باشید، در صورت تمایل به استفاده از شیر خشک، حتما از شیر خشک های استاندارد باید استفاده کنید و از مصرف شیرخشک های خانگی بپرهیزید.

بهترین شیر خشک

3- جایگزینی میکروب های طبیعی(کلونیزاسیون میکروبی) و غیر بیماری زا ( فلور نرمال دستگاه گوارش) در نوزادان ، بر سلامت و بیماری در زندگی آینده ی نوزاد تأثیر می گذارد. اختلال در این فرآیند می تواند در ادامه ی زندگی نوزاد منجر به بیماری های ایمنی مانند آلرژی های غذایی، درماتیت آتوپیک و آسم شوند. تغذیه با شیر مادر و ارائه ی غذاهای متنوع  از 6 ماهگی به بعد، می تواند تا حد زیادی به ایجاد یک میکروبیوم سالم در نوزادتان کمک کند.

4- پس از 6 ماهگی، نوزاد باید علاه بر شیر مادر، از غذاهای موجود در خانه استفاده کند. جهت یادگیری نکات مربوط به چگونگی آماده سازی غذای نوزاد در خانه، به نوشته ی مخصوص در این زمینه راهنمای آماده سازی غذای نوزاد در خانه “  مراجعه نمایید.

5- پیش از این، به مادرها توصیه شده بود که مصرف غذاهای بالقوه آلرژی زا مانند بادام زمینی، سفیده تخم مرغ و ماهی را تا بعد از یک سالگی به تعویق بیندازند. اکنون مشخص شده است برای نوزادانی که سابقه خانوادگی آلرژی غذایی ندارند، دلیلی برای تأخیر در معرفی این غذاها وجود ندارد و برعکس، معرفی این غذاها قبل از یک سالگی به نوزاد، می تواند اثرات محافظتی در برابر ایجاد آلرژی غذایی در مراحل بعدی زندگی داشته باشد.

غذاهای حساسیت زا - نوزاد - کودک

6- نوزادان ممکن است در چند روز اول زندگی تقریباً 7 درصد وزن بدن خود را از دست بدهند، اما وزن هنگام تولد معمولاً در روزهای هفتم تا دهم دوباره به دست می‌آید. اگر کاهش وزن بیش از 10 درصد باشد و برگشت وزن اتفاق نیفتاد، به پزشک یا متخصص تغذیه مراجعه نمایید.

7- یک روش موثر برای تعیین کفایت تغذیه ی نوزادتان، نظارت دقیق بر افزایش وزن، قد و دور سر می باشد. می توانید خودتان از نمودارهای مخصوص رشد نوزادان استفاده نمایید یا به مراکز بهداشت جهت ارزیابی مراجعه نمایید.

8- در رابطه با وزن گیری استاندارد نوزاد، به طور کلی معمولاً نوزادان در 4 تا 6 ماهگی اول، وزن هنگام تولد خود را 2 برابر و تا پایان 1 سالگی، 3 برابر می کنند. مقدار وزنی که نوزاد در سال دوم به دست می آورد، تقریباً باید معادل وزن هنگام تولدش باشد.

9- در رابطه با قد و میزان استاندارد افزایش قد نوزاد، به طور کلی در سال اول زندگی قد نوزادتان باید 50 درصد افزایش یابد و سپس تا سن 4 سالگی باید 2 برابر شود.

10- در صورت برگشت زیاد شیر از نوزاد، کاهش حجم شیردهی در هر بار تغذیه یا ایستاده نگه داشتن نوزاد شیرخوار بلافاصله پس از شیردهی، می تواند به کاهش خطر برگشت غذا کمک کند.

11- شیر مادر یا شیر خشک مخصوص نوزاد، بخش عمده ی پروتئین را در سال اول زندگی تامین می کند. مقدار پروتئین موجود در شیر انسان برای 6 ماه اول زندگی کافی است. اما از 6 ماهگی نوزاد به بعد، رژیم غذایی باید با منابع اضافی پروتئین با کیفیت مانند ماست، گوشت و حبوبات پوره شده، تخم مرغ له شده، ماهی پوره شده (ماهی با محتوای جیوه کم) یا غلات مخلوط با شیر خشک یا شیر مادر، تکمیل شود. فهرست کاملی از غذاهای دریایی با محتوای پایین جیوه را می‌توانید در وب‌سایت سازمان غذا و دارو (FDA) مشاهده نمایید.

12-بلع اسپورهای باکتری کلستریدیوم بوتولینوم می تواند باعث بیماری بوتولیسم در نوزادان زیر 1 سال شود. این اسپورها می توانند در عسل و شربت ذرت حضور داشته باشند. در نتیجه عسل و شربت ذرت را به هیچ عنوان به نوزادان کمتر از 1 سال ندهید زیرا آن ها هنوز ایمنی لازم برای مقاومت در برابر رشد اسپور باکتری بوتولینوم را ایجاد نکرده اند.

عسل - شربت ذرت - بوتولیسم

13- معمولا نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند، از سن 4 ماهگی نوزاد تا زمان ارائه ی غذاهای کمکی(6 ماهگی)، نیاز به مکمل آهن می باشد که مقدار آن باید توسط متخصص تغذیه یا پزشک تعیین شود. از سن 6 ماهگی به بعد باید به نوزاد خود منابع غذایی حاوی آهن ارائه دهید مانند: گوشت قرمز پوره‌شده، سرلاک غنی‌شده با آهن، حبوبات پوره‌شده مثل عدس، لوبیا قرمز و لوبیا چیتی. این مواد غذایی جایگزین مکمل آهن می شوند. علاوه بر این، منابع غذایی غنی از ویتامین C را همراه با منابع غذایی گیاهی حاوی آهن به نوزاد خود ارائه دهید تا جذب آهن از منابع گیاهی به حداکثر برسد.

14- در نوزادانی که از شیر خشک به جای شیر مادر استفاده می کنند، نیازی به مکمل آهن نیست. چون آهن کافی در شیرخشک های مخصوص نوزادان تامین شده است.

15- مادران عزیز، لطفا در بررسی و دریافت درست آهن نوزاد خود تا سن 2 سالگی دقت و توجه لازم را داشته باشید. زیرا کم خونی فقر آهن در دوران نوزادی می تواند باعث نقایص رشد و ضعف شناختی و رفتاری در کودک شما شود.

16- لطفا تا قبل از سن 1 سالگی به نوزاد خود شیر گاو ندهید.

17- نوزادی که از شیر مادر گیاه خوار تغذیه می کند، به احتمال زیاد دچار کمبود ویتامین B12 خواهد شد. اگر یک مادر گیاه خوار هستید، لطفا و حتما جهت تامین کمبودهای غذایی نوزاد خود با یک کارشناس یا متخصص تغذیه مشورت کنید.

18- خطر کمبود ویتامینD و ابتلا به راشیتیسم در میان نوزادان زیر افزایش می یابد:

  • نوزادان نارس
  •  نوزادان تیره پوست
  • نوزادانی که مادران آن ها تغذیه ی ضعیفی دارند
  • مادر و نوزادی که در عرض های جغرافیایی شمالی یا در ارتفاعات بالاتر زندگی می کنند

در نتیجه بنا به توصیه ی آکادمی اطفال آمریکا، بهتر است همه ی نوزادان از بدو تولد تا حداقل 6 ماهگی  از مکمل ویتامین D 400 واحدی استفاده کنند. البته توجه داشته باشید که جهت تعیین دقیق مکمل، باید به پزشک و یا متخصص تغذیه مراجعه نمایید.

ویتامین د- نوزادان - کودکان

19- صرف نظر از اینکه شیرخوار شما با شیر مادر تغذیه می شود یا با شیر خشک، باید او را در حین تغذیه نگه داشت و در آغوش گرفت.

20- توجه داشته باشید که این نوزاد شماست که برنامه و زمان تغذیه را مشخص می کند، نه شما.

برنامه های تغذیه در بین نوزادان بسیار متفاوت است، به طوری که شیرخوارانی که از شیر مادر تغذیه می کنند بیشتر از نوزادانی که با شیر خشک تغذیه می شوند تمایل به تغذیه دارند. در ابتدای تولد، اکثر شیرخواران هر 2 تا 3 ساعت یکبار تغذیه می کنند. از سن 2 ماهگی به بعد، نوزادان  هر 3 تا 4 ساعت یکبار تغذیه می کنند. در سن 6 ماهگی، نوزادان معمولاً می توانند به اندازه کافی در طول روز مصرف کنند تا به والدین خود اجازه دهند تغذیه ی شبانه حذف شود. جهت یادگیری و شناخت علایم گرسنگی و سیری نوزادتان، به نوشته ی اختصاصی  ” مهمترین علائم گرسنگی و سیری در نوزادان شیرخوار”  مراجعه نمایید

بغل کردن نوزاد - تغذیه اصولی

21- در حدود 6 ماهگی، زمانی که حرکت مکیدن اصلاح شد و حرکات جویدن نوزاد شروع شد، معرفی غذاهای صاف شده یا پوره شده مناسب است. برای اطلاعات بیشتر در رابطه با تغییرات رفتاری و نمونه غذای مناسب نوزاد از 6 ماهگی تا 2 سالگی، به نوشته ی کاملا اختصاصی ” معرفی نمونه غذاهای مناسب و رفتارهی غذایی نوزادان از 6 ماهگی به بعد “ مراجعه نمایید

تغذیه 6 ماهگی

22- ترتیب معرفی غذاها از سن 6 ماهگی به بعد مهم نمی باشد. اما یک اقدام مهم این است که هر غذا به صورت تنها (به عنوان مثال: فقط تخم مرغ، نه ماست تخم مرغ) در یک زمان معرفی شود. معرفی یک غذای جدید در یک زمان در فواصل زمانی 2 تا 7 روزه، شما را قادر می سازد تا هرگونه واکنش آلرژیک یا عدم تحمل غذایی نوزادتان را شناسایی کنید.

23- معرفی سبزیجات قبل از میوه ها به نوزاد، می تواند پذیرش سبزیجات را افزایش دهد.

24- سعی کنید به طور هوشمندانه غذاهای مغذی متنوعی را به نوزاد خود ارائه دهید، زیرا با این کار احتمالاً فرزند شما در آینده تنوع غذایی و طعم های بیشتری را دوست خواهد داشت.

25- غذاهای دارای پوست و غذاهایی که به سقف دهان می چسبند (مانند میوه با پوست، انگور، کره آجیل و … ) ممکن است باعث خفگی شوند و نباید به نوزادی که جدیدا شروع به خوردن غذا کرده است، ارائه شوند.

26- سعی کنید از 6 ماهگی به بعد با فاصله ی چند روز در میان، انواع میوه ها و سبزیجات را به نوزاد خود ارائه دهید. شیرینی‌ها، دسرها، نوشیدنی‌های شیرین و تنقلات نمکی به ندرت ارائه شوند.

تنوع سبزیجات و میوه ها - تغذیه نوزادان

27- پس از رویش دندان نوزاد، اگر در طول روز یا قبل از خواب به او نوشیدنی های شیرین شده با قند یا آب میوه در بطری داده شود، خطر پوسیدگی دندان افزایش می یابد. برای ارتقای سلامت دندان، نوزاد باید تغذیه شود و آروغ بزند و سپس بدون شیر یا دیگر مواد غذایی در تختخواب قرار گیرد.

مصرف آبمیوه- نوزادان - کودکان

28- آب میوه ها نباید قبل از 12 ماهگی وارد رژیم غذایی نوزاد شوند. همچنین آبمیوه باید حداکثر به نصف لیوان در روز برای کودکان 1 تا 3 سال محدود شود.

29- به هیچ عنوان به صورت اجبار به نوزاد خود بیشتر یا کمتر غذا ندهید. نوزادان و کودکان نوپا دارای توانایی ذاتی برای تنظیم انرژی دریافتی هستند. به عنوان والدین و یا مراقبان نوزاد، باید نشانه های گرسنگی و سیری نوزاد را یاد گرفته و درک نمایید و بدانید که توصیه های اجباری در مورد خوردن بیشتر یا کمتر خوردن غذا، می تواند در توانایی ذاتی شیرخوار یا کودک نوپا برای تنظیم انرژی دریافتی اختلال ایجاد کند.

30- در نوزادان بزرگتر اگر میل به خوردن غذا نداشتند، باید علت عدم تمایل به خوردن مشخص شود. کودک شما ممکن است از خوردن غذا امتناع کند زیرا بیش از حد غیرفعال بوده که گرسنه نیست، یا بیش از حد فعال بوده که خسته است و غذا نمی خورد. برای جلوگیری از کم‌خوری و یا زیاده خوری، باید به نشانه‌های گرسنگی و سیری از  سمت نوزاد پاسخ به موقع دهید. کودکی که با تنقلات تغذیه می‌شود یا به او شیشه ی شیر در زمان نزدیک به غذا داده می‌شود (60 تا 80 دقیقه مانده به غذا)، دیگر گرسنه نخواهد بود و ممکن است غذا را رد کند.

31- در ابتدای غذا، نوزاد گرسنه است و باید به او اجازه داد که تا حد امکان خودش غذا بخورد. وقتی خسته شد، می توان بی سر و صدا به او کمک کرد. تاكيد بر آداب سفره و نكات ظريف غذا خوردن را بايد به تاخير انداخت تا زماني كه نوزاد، رشد، بلوغ و آمادگي لازم را براي چنين آموزشي به دست آورد.

خوردن غذا توسط خود نوزاد

32- نوزادان معمولاً اولین بار غذاهای نا آشنا را رد می کنند. وقتی والدین به ارائه وعده های کوچک این غذاها ادامه می دهند، نوزاد با آنها آشنا می شود و اغلب آنها را می پذیرد. به عنوان والدین یا مراقب نوزاد، باید صبر داشته باشید زیرا ممکن است 8 تا 15 مرتبه این تلاش طول بکشد تا نوزاد غذا را بپذیرد.

33- اندازه و حجم یک وعده غذایی که به کودک ارائه می شود بسیار مهم است. از 6 ماهگی که شروع غذای کمکی است، معمولا نوزاد در حال آشنایی با انواع طعم ها و بافت های غذایی می باشد و بستگی به میزان تمایل نوزاد باید غذا را ارائه دهید. با نزدیک شدن به سن 1 سالگی، نوزاد شما می تواند در حدود یک سوم اندازه ی غذای یک بزرگسال را مصرف نماید. با نزدیک شدن به سن 2 سالگی، نوزاد شما می تواند در حدود نصف اندازه ی غذای یک فرد بزرگسال دریافت نماید. دقت شما به میزان حجم مصرفی کودکتان مهم می باشد.

34- توجه داشته باشید که در صورت تاخیر در وعده غذایی خانواده، کودک شما باید وعده ی غذایی خود را در ساعت معمول دریافت نماید و نباید انتظار صبر یک فرد بزرگسال را از نوزاد یا کودکتان داشته باشید.

نتیجه گیری :

مادر عزیز، با توجه به نکات بالا، مطمعنا تا حددی متوجه اهمیت تغذیه ی صحیح نوزاد از بدو تولد تا 2 سالگی شده اید.نکات بالا برای تغذیه ی کودکان زیر 2 سال می باشد. رعایت دقیق آن ها مطمعنا وضعیت تغذیه ی نوزاد شما را بهبود می دهد. پیشنهاد ما به شما والدین عزیز این است که در صورت توانایی مدیریت تغذیه ی نوزاد خود، از نکات بالا و دیگر توصیه های غذایی شامی لو در این زمینه کمک بگیرید. وگرنه به یک کارشناس یا متخصص تغذیه مراجعه نمایید تا بهترین تغذیه ی نوزادتان را برای شما فراهم آورند.

نوشته شده توسط  “شامی لو”

اگر تمایل به انتشار این مطلب دارید لطفا منبع و لینک زیر را ذکر نمایید. با تشکر 

منبع : شامی لو   www.shamilo.ir 

لینک نوشته : مهمترین توصیه های غذایی دوران نوزادی تا 2 سالگی

اشتراک گذاری صفحه :

WhatsApp
Telegram
Email
LinkedIn
Print
0 0 رای ها
به این نوشته امتیاز دهید
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
اسکرول به بالا