مهمترین توصیه های غذایی برای درمان ترش معده
تغذیه و ریفلاکس معده (ترش معده) - GERD
رفلاکس معده به مری (GER) یک فرآیند فیزیولوژیک طبیعی در نظر گرفته می شود که چندین بار در روز در نوزادان، کودکان و بزرگسالان سالم رخ می دهد. اما بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD) یک نوع جدیتر و مزمن GER است که با برگشت محتویات معده به مری و یا حتی دهان و ریه اتفاق می افتد. علائم عبارتند از: سوزش سر دل (احساس دردناک و سوزشی که در پشت جناغ به مدت نسبتاً کوتاهی تکرار می شود)، احساس سنگینی در معده و بی حالی. علائم حداقل یک بار در هفته اتفاق می افتند. نوع شدیدتر آن GERD شبانه می باشد که معمولا علائم هنگام عصر اتفاق می افتند و همچنین در شب باعث اختلال در خواب بیمار می شوند. اما نکته ی خوشحال کننده برای این بیماری این است که ریفلاکس معده ارتباط بسیار شدیدی با سبک زندگی و تغذیه دارد و با رعایت نکاتی می توانید به راحتی آن را کنترل نمایید و بهبود یابید.
در ادامه مهمترین نکات و توصیه های غذایی که می تواند باعث بهبود ریفلاکس معده و ترش معده و حتی در بلند مدت باعث درمان آن شود را برایتان فراهم نموده ایم. با شامی لو همراه شوید.
توصیه های غذایی و نکات کاربردی برای درمان ترش معده
1- اولین و مهمترین نکته ای که باید بدانید این است که رابطه قطعی بین ترش کردن( GERD ) و چاقی وجود دارد. بالا بودن دور کمر، افزایش وزن و BMI همگی در ارتباط مستقیم اند با علائم و عوارض ریفلاکس زیرا چاقی، فشار داخل معده را افزایش می دهد. در نتیجه در صورت اضافه وزن و چاقی، اولین و مهمترین اقدام شما کاهش وزن اصولی خواهد بود.
2- خوردن وعده های غذایی کوچک به جای بزرگ، احتمال برگشت محتویات معده به مری را بسیار کاهش می دهد. اگر در روز مقدار غذای بیشتر از حد می خورید و در حال حاضر اضافه وزن دارید، باید مقدار غذای دریافتی در هر وعده ی اصلی را کاهش دهید اما اگر مقدار غذایی که در روز می خورید زیاد نیست و اضافه وزن زیادی هم ندارید، همان مقدار غذای روزانه ی خود را به جای 3 وعده، در 6 وعده تقسیم نمایید.
3- چهار عامل مهم ایجاد کننده ی ریفلاکس و ترش معده عبارتند از: کافئین، الکل، تنباکو و استرس. لطفا این 4 عامل را مدیریت نمایید و به حداقل ممکن برسانید.
4- استفاده از محصولات تنباکو و سیگار کشیدن باعث کاهش فشار LES ( دریچه ی اتصال مری به معده) و کاهش ترشح بزاق و در نتیجه باعث طولانی تر شدن ماندن اسید در معده می شوند. سیگار کشیدن محصولات تنباکو همچنین یکپارچگی دستگاه گوارش را به خطر می اندازد و خطر ابتلا به سرطان مری را افزایش می دهد.
5- قهوه و نعناع می توانند فشار LES ( دریچه ی اتصال مری به معده) را کاهش دهند و باعث برگشت محتویات معده به مری شوند. در نتیجه بهتر است مصرف آن ها را محدود نمایید.
6- نوشیدنی های الکلی تخمیر شده مانند آبجو و شراب باعث تحریک ترشح بیشتر اسید معده می شوند و به این دلیل باید محدود شوند.
7- مصرف نوشابه های گازدار، اتساع و حجم معده را افزایش می دهند که خود باعث افزایش شل شدن LES ( دریچه ی اتصال مری به معده) می شود و می تواند برگشت غذا به مری را افزایش دهد.
8- از غذاهای اسیدی خصوصا آب مرکبات و گوجه فرنگی باید اجتناب کنید زیرا زمانی که مری از قبل ملتهب شده است، مصرف این ترکیبات باعث افزایش سوزش و درد خواهند شد.
9- نشان داده شده که جویدن آدامس می تواند ترشحات بزاق را افزایش می دهد که به افزایش pH مری و کاهش سوزش کمک می کند. اما اثربخشی آن را در مقایسه با سایر اقدامات مربوط به تغذیه و سبک زندگی، کمتر می باشد.
10- اگر در شب دچار رفلاکس (ترش معده) میشوید، با استفاده از ابزار مربوطه، پایههای تخت در قسمت سر یا خود بالشت یا متکای زیر سر خود را 15 تا 20سانتی متر بالاتر ببرید.
11- سعی کنید تعداد جویدن غذا را افزایش دهید و با آرامش تر نسبت به گذشته غذا بخورید.
12- از مصرف وعده های غذایی اصلی در هنگام مشاهده تلویزیون و مطالعه، پرهیز نمایید زیرا این امر باعث عدم تمرکز در هنگام غذا خوردن و در نتیجه مصرف بیش از حد غذا می شود.
13- مصرف مواد غذایی زیر را به حداقل برسانید :
چربی گوشت ها ، پوست مرغ، پوست ماهی، سس سفید، خامه ، کره ، شیرینی خامه ای، غذاهای خیلی پرچرب و سرخ شده در روغن
14- سعی کنید غذاهایتان را بیشتر به صورت آب پز، بخار پز و یا کبابی طبخ نمایید.
15- برای کاهش ترش معده، لبنیات مصرفی را کم چرب انتخاب کنید.
16- مصرف میوه و سبزیجات را در روز افزایش دهید تا از ایجاد یبوثت که می تواند باعث افزایش ریفلاکس نیز شود، جلوگیری کنید.
17- جهت بهبود ریفلاکس معده، وعده ی شام بهتر است 2 تا 3 ساعت قبل از خواب میل شود.
18- بعد از خوردن غذا ، باید از خم شدن های مکرر خودداری کنید.
19- لباس های تنگ و چسبان در ناحیه کمر و شکم می توانند باعث افزایش رفلاکس معده به مری شوند. بهتر است در هنگا غذا خوردن و بعد از آن، از لباس های گشاد در این نواحی از بدن استفاده نمایید.
20- جهت کاهش ترش معده، خوردن وعده های غذایی چرب را به حداقل برسانید و از مصرف غذاهای خیلی چرب پرهیز نمایید.
21- 2 تا 3 ساعت پس از خوردن وعده ی غذایی اصلی ، از دراز کشیدن خودداری کنید.
22- از خوردن غذاهای پر ادویه بهتر است پرهیز نمایید اما در حد نرمال از ادویجات می توانید مصرف کنید. اگر به یک ادویه خاص (خصوصا فلفل) واکنش نشان می دهید، فقط همان ادویه را حذف نمایید.
23- مصرف منایع غذایی حاوی فیبر در کاهش ریفلاکس معده مفید می باشند. بهتر است از یک برنام غذایی استاندارد در روز که حاوی مقادیر نرمالی از فیبر باشد استفاده نمایید.
24- در صورت ریفلاکس و سوزش شدید مری، سعی کنید فورا از یک شربت خنثی کننده ی اسید (هیدروکسید آلومینیوم، هیدروکسید منیزیم، کربنات کلسیم و … ) استفاده نمایید تا مری کمتر آسیب ببیند اما بدانید که آنتی اسیدها فقط اثرات کوتاه مدت دارند و برای التیام مری و درمان ریفلاکس، نباید فقط به آنتی اسیدها اکتفا کنید.
25-در نوزادانی که ریفلاکس شدید دارند، باید تغییراتی در رژیم غذایی مادر صورت گیرد و حجم شیردهی اندکی کاهش یابد و تعداد دفعات شیردهی افزایش یابد. اگر نوزاد با شیر خشک تغذیه می شود، باید نوع شیر خشک تغییر یابد و همچنین حجم تغذیه کاهش و تعداد دفعات افزایش یابد.
26- ریفلاکس و ترش معده معمولا در دوران حاملگی نیز اتفاق می افتد. به نوشته ی اختصاصی « درمان ترش معده در دوران بارداری » مراجعه نمایید.
تمامی نکات فوق در رابطه با بهبود ترش و ریفلاکس معده علمی و کاربردی می باشند، بهتر است در صورت ابتلا به ترش معده، قبل تز مراجعه به پزشک، ابتدا نکات و توصیه های فوق را به صورت دقیق به کار بگیرید. رعایت نکات فوق باعث بهبود وضعیت ریفلاکس معده در اکثریت افراد خواهد شد. اما اگر با رعایت نکات فوق، ترش معده و سوزش سر دل همچنان ادامه داشت، مستقیما به یک متخصص گوارش جهت اریابی دقیق تر و علت ترش و ریفلاکس معده به مری، مراجعه نمایید.
در صورت تحقیقات جدید علم تغذیه در زمینه ی ترش و ریفلاکس معده، در همین صفحه قرار خواهد گرفت.
نوشته شده توسط “شامی لو”
اگر تمایل به انتشار این مطلب دارید لطفا منبع و لینک زیر را ذکر نمایید. با تشکر
منبع : شامی لو www.shamilo.ir
لینک نوشته : مهمترین توصیه های غذایی برای درمان ترش معده
اشتراک گذاری صفحه :