جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

مهمترین توصیه های بهداشتی مواد غذایی در دوران بارداری و شیردهی

بهداشت مواد غذایی- دوران بارداری - شیردهی

اهمیت بهداشت مواد غذایی در دوران بارداری و شیردهی

یک مادر باردار یا شیرده از نظر قرار گرفتن در معرض آلودگی های مواد غذایی با سایر افراد تفاوتی ندارد. اما چرا رعایت نکات بهداشتی و ایمنی مواد غذایی در دوران بارداری و شیردهی مهم تر می باشد؟ زیرا مادر باردار یا شیرده و جنین در معرض خطر بیشتری از عواقب منفی ناشی از مسمویت های غذایی و عفونت های میکروبی قرار دارند. همچنین بعضی بافت و ارگان های  مادر و جنین از نظر متابولیکی در این دوران فعال تر بوده و آثار بعضی سموم غذایی یا میکروبی بر آن ها شدیدتر خواهد بود. در نتیجه بهتر است مادران باردار و شیرده، تا حد امکان نکات بهداشتی اولیه را در مراحل نگه داری، آماده سازی و پخت و پز غذاها رعایت نمایند.

در ادامه شامی لو، مهمترین نکات و توصیه های بهداشتی غذایی را برای شما مادر عزیز فراهم نموده است.  

مهمترین توصیه های بهداشتی مواد غذایی در دوران بارداری و شیردهی

1- دست های خود را قبل از غذا خوردن، بعد از حمام، بعد از تعویض پوشک و پس از دست زدن به حیوانات خانگی کاملاً با آب و صابون بشویید.

2- پس از دست زدن به گوشت های خام، به غشاهای مخاطی بدن خود یا نوزاد مثل چشم ها، دهان و اندام تناسلی، دست نزنید.

3- تخته های برش و چاقو و ظروف مربوطه را با آب گرم و صابون بشویید.

شستن دست ها - دوران بارداری

4- در دوران بارداری یا شیردهی، میوه‌ها و سبزیجات خام را حتی اگر پوست آن ها قرار است خورده نشود، کاملاً زیر آب روان بشوید

5- گوشت های خام را به هیچ عنوان شستشو ندهید.

شستن گوشت خام

6- هنگام خرید و ذخیره سازی مواد غذایی، گوشت های خام را از مواد غذایی آماده جدا نگه دارید.

7- جهت برش گوشت ها از یک تخته برش جدا و جهت ریز کردن سبزی ها و میوه ها از یک تخته برش دیگر استفاده کنید.

8- پشقاب و ظروف شسته نشده که گوشت خام در آن ها قرار داشته، ممکن است آلوده باشند. این ظروف ابتدا کامل شستشو دهید و بعد استفاده نمایید.

9- غذاها را کاملاً بپزید. تغییر رنگ شاخص مورد اعتماد جهت پخته شدن و استریل شدن نیست و بهتر است از تنظیمات دمایی استفاده کنید. حداقل دمای مورد نیاز:

  • برای گوشت گاو گوشت گوساله، بره ، گوشت ماهی، برش های بزرگ استیک بزرگ و کباب : ˚ F 145  یا  ˚C5
  • تخم مرغ نیمرو: ˚ F 160  یا  ˚C 71
  • گوشت بوقلمون، مرغ و اردک: ˚ F 165  یا  ˚C5
  • تخم مرغ آب پز: تا زمانی که کامل سفت شود
  • غذاهای مانده باید دوباره حداقل ˚ F 165   یا  ˚C5 گرم شده و سپس مصرف شوند
دمای ضد عفونی کننده

10- دمای یخچال برای نگهداری مواد باید ˚ F40 یا  ˚C4 و یا پایین تر باشد و دمای فریزر باید ˚C 18- باشد.

11- مدت زمان نگهداری مواد غذایی فاسد شدنی را در دمای اتاق به حداقل برسانید. بهترین دما برای رشد باکتری ها بر روی مواد غذایی و ایجاد فساد، دمای بین ۵ درجه سانتیگراد تا ۶۰ درجه سانتی‌گراد می‌باشد.

12- مواد غذایی یخ زده را برای ذوب شدن در یخچال بگذارید نه در دمای آشپزخانه.

قانون 2 ساعت - فساد مواد غذایی

13- در دوران بارداری یا شیردهی سعی کنید قانون 2 ساعت را رعایت کنید. قانون 2 ساعت یعنی غذاهای فاسد شدنی اگر بیش از 2 ساعت در دمای اتاق مانده‌اند باید را دور بریزید. اگر دمای هوا گرم تر باشد (بیش از ۳۲ درجه سانتیگراد) این تایم به یک ساعت کاهش می یابد.

14- از مصرف پنیر غیرپاستوریزه شامل شیر بز و موادغذایی حاوی شیر غیر پاستوریزه جداً خودداری کنید. پنیر های سفت نسبت به پنیر های نرم ایمن ترند.

15- از مصرف گوشت خام، تخم مرغ خام و غذاهای دریایی خام جدا خودداری کنید.

16- از مصرف جوانه های خام گیاهان مانند جوانه یونجه، جوانه شبدر، جوانه ماش و جوانه تربچه خودداری نموده و برای مصرف، آن ها را باید ابتدا پخته یا آب پز کنید.

17- هرگز قوطی های مواد غذایی متورم و باد کرده را باز نکنید و مستقیما آن را دور بیدازید.

کنسرو باد کرده - کنسرو فاسد

18- حتما قوطی های کنسرو را قبل از مصرف به مدت حداقل ۲۰ دقیقه بجوشانید. 20 دقیقه را باید از زمانی حساب کنید که آب شروع به جوشیدن می کند.

19- یادتان باشد که دوره بارداری و شیردهی، زمان آزمون و خطا نیست و به هیچ وجه از مواد غذایی مشکوک و ناشناخته استفاده نکنید.

مادر عزیز که در دوران بارداری یا شیردهی به سر می برید، جهت پیشگیری از مسمومیت های غذایی و عفونت های میکروبی، سعی کنی نکات فوق را رعایت نمایید اما این را بدانید که، عدم رعایت بعضی نکات بهداشتی حتما باعث مسمومیت و یا بیماری نخواهند شد و توصیه های بهداشتی فوق نباید منجر به ایجاد وسواس و درگیری های ذهنی شوند. همچنین اگر نوزاد مبتلا به یک بیماری غذایی شد، به این معنا نخواهد بود که شما به عنوان والدین در رعایت نکات بهداشتی کوتاهی نموده اید. در نتیجه سعی کنید بدون قضات خود یا دیگران، خود را ملزم به رعایت نکات بهداشتی فوق نمایید.

نوشته شده توسط  “شامی لو”

اگر تمایل به انتشار این مطلب دارید لطفا منبع و لینک زیر را ذکر نمایید. با تشکر 

منبع : شامی لو   www.shamilo.ir 

لینک نوشته : توصیه های بهداشتی در رابطه با مواد غذایی در دوران بارداری و شیردهی

اشتراک گذاری صفحه :

WhatsApp
Telegram
Email
LinkedIn
Print
0 0 رای ها
به این نوشته امتیاز دهید
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
اسکرول به بالا