جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

مهمترین توصیه های غذایی
در دیالیز

تغذیه در دیالیز- شامی لو - رژیم غذایی دیالیز

تغذیه و دیالیز

  • زمانی‌ که کلیه‌ها به‌درستی کار نمی‌کنند، می‌توان با فرآیندی به نام دیالیز مواد زائد و مایعات اضافی را از خون جدا کرد.(تغذیه در دیالیز)
  • در رایج ترین نوع دیالیز، خون وارد یک دستگاه می‌شود تا عملیات تصفیه روی آن انجام شود. در حالت طبیعی کلیه‌ها مسئول تصفیه کردن خون هستند.
  • دیالیز طولانی مدت و بدون توجه به توصیه های تغذیه ای،  موجب بدتر شدن وضعیت بیماری های استخوانی، آنمی و اختلالات غدد درون ریز  شده و همچنین می تواند باعث سوءجذب مواد غذایی گردد.(تغذیه در دیالیز)
  • دو روش رایج دیالیز شامل همودیالیز( تصفیه ی خون) و روش  دیالیز صفاقی ( تصفیه مایع صفاقی) می باشد که روش همودیالیز رایج تر و آسان تر می باشد.
  • در افراد دیالیزی ، تاخیر در دیالیز باعث تجمع سموم در بدن شده و این خود علت توقف حس اشتها و کاهش  میل به غذا خوردن در آن ها می شود. همچنین پیکا ( تمایل به خوردن یخ، نشاسته، خاک، آرد) در این افراد افزایش می یابد.(تغذیه در دیالیز)
  • دریافت بالای فسفر در بیماران دیالیزی می تواند عواقب بسار خطرناکی داشته باشد. در نتیجه کنترل سطح فسفر باید اولین اقدام در بیماران دیالیزی باشد.

در ادمه مهمترین نکات و توصیه های غذایی را برای بیماران دیالیزی عزیز فراهم نموده ایم. با شامی لو همراه باشید

توصیه های تغذیه ای در دیالیز

1- اول از همه منابع غذایی حاوی فسفر را باید تا حد امکان کاهش دهید. ( این اقدام نیازمند یک برنامه ی غذایی مدون توسط کارشناس یا متخصص تغذیه می باشد)(تغذیه در دیالیز)

2- ویتامین D در بدن شما تولید نمی شود، در نتیجه باید توجه به دریافت کافی ویتامین D داشته باشین تا سطح آن را در خون در حد نرمال حفظ گردد.

3- همچنین دریافت ویتامین K  نیز ضروری می باشد و باید به مصرف آن توجه داشته باشید.(تغذیه در دیالیز)

  4- تحقیقات نشان داده است که دریافت بالای سدیم در ارتباط مستقیم است با افزایش میزان مرگ و میر در بیماران دیالیزی ، در نتیجه دریافت نمک را باید به حداقل برسانید. ( این اقدام نیازمند یک برنامه ی غذایی مدون توسط کارشناس یا متخصص تغذیه می باشد)

5- از داروها و مکمل های گیاهی به صورت خود درمانی به هیچ عنوان استفاده نکنید زیرا این مواد حاوی ترکیباتی فعال هستند که ممکن است برای وضعیت فعلی شما خطرناک باشند.

6- روغن ماهی به جهت مقدار بالای امگا3 می تواند در افراد دیالیزی باعث کاهش فرآیند التهابی و تنظیم هماتوکریت خون گردد. در نتیجه مصرف منظم ماهی توصیه می شود.(حداقل 2 الی 3 مرتبه در هفته)

7- انجام ورزش منظم در بیماران دیالیزی موجب بهبود اشتها و همچنین باعث تثبیت وضعیت ماهیچه ای و عدم کاهش ماهیچه ها می شود . در نتیجه انجام ورزش به شدت توصیه می شود. ورزش را تا جایی که در حد توان شماست انجام دهید . منظور از ورزش فقط ورزش حرفه ای نیست. 

8- پیروی از الگوی رژیم مدیترانه ای و دریافت منظم سویا می توانند باعث کاهش التهابات مزمن در بیماران دیالیزی شود . که البته جهت اجرای این توصیه حتما نیازمند یک برنامه ی غذایی مدون توسط کارشناس یا متخصص تغذیه می باشید.

9- در صورت کاهش وزن محسوس، سریعا به پزشک مربوطه یا یک متخصص تغذیه مراجعه کنید.(تغذیه در دیالیز)

  10- در هنگام پخت سبزیجات ،با  اضافه کردن آب و افزایش تایم پخت و پز، و دور ریختن آب اضافی، محتوای پتاسیم موجود در سبزیجات را کاهش دهید، سپس مصرف نمایید.

 11- تغییر در حس چشایی در بیماران دیالیزی معمولا اتفاق می افتد خصوصا برای گوشت قرمز، ماهی، مرغ، تخم مرغ، شیرینی جات و سبزی ها . جهت طعم دار کردن مواد غذایی، سعی کنید به جای نمک از ادویجات استفاده کنید.

 13-به میزان دریافت مایعات خود در فاصله ی زمانی هر دیالیز تا دیالیز بعدی، باید کاملا و با دقت توجه داشته باشید و به هیچ عنوان از مقادیر مشخص شده تجاوز نکنید. زیرا دریافت مایعات اضافی باعث افزایش فشار خون سیستمیک و افزایش فشار بر قلب خواهد شد.( تعیین میزان دقیق مایعات مصرفی نیازمند یک برنامه ی غذایی مدون توسط کارشناس یا متخصص تغذیه می باشد)

14- در افرادی که دیالیز صفاقی(PD ) انجام می دهند، نیازی به محدودیت در مصرف مایعات نمی باشد.(تغذیه در دیالیز)

15- مقداری از پروتئین دریافتی خود را با پروتئین Whey جایگزین کنید . ( این اقدام نیازمند یک برنامه ی غذایی مدون توسط کارشناس یا متخصص تغذیه می باشد)(تغذیه در دیالیز)

16- اطلاعات خود را باید در رابطه با غذاهای حاوی فسفر افزایش دهید و خوردن این مواد را مدیریت کنید. به نوشته ی «مدیریت پتاسیم و فسفر در بیماری های کلیه» مراجعه کنید. 

17- افراد با دیالیز صفاقی(PD) ، با رعایت نکاتی خاص ، می توانند روزه بگیرند. اما افراد همودیالیز نمی توانند روزه بگیرند.

 18- به دلیل اینکه بیماران دیالیزی از نظر ابتلا به مسمومیت های غذایی در ریسک بالایی قرار دارند، بهتر است 4 نکته را همیشه رعایت کنند:

1 – شست و شوی کامل مواد غذایی

2- جداسازی مواد غذایی خود از دیگران

3- پخت و پز کامل صورت گیرد

4- منجمد کردن غذاها

دوست عزیز که هم اکنون در حال مطالعه ی این مطلب هستید، توصیه های غذایی فوق برای دیالیز اگرچه کاملا علمی می باشند، اما فقط برای آشنایی و اشاره به نکات مهم غذایی در دیالیز می باشند. به شدت به شما توصیه می کنیم که اگر خودتان یا یکی ازنزدیکانتان در حال دیالیز هستید، حتما و لطفا به یک کارشناس یا متخصص تغذیه مراجعه کنید تا یک رژیم غذایی دیالیزی برای شما طراحی کنند. زیرا تغذیه ی دوران دیالیز، کاملا تخصصی و دارای نکات زیادی می باشد که فقط باید متخصص مربوطه آن را طراحی کند.به همان اندازه که خود فرآیند دیالیز مهم است، تغذیه ی درست در فاصله ی هر دیالیز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. حال خوب یک بیمار دیالیزی، به تغذیه ی مابین هر دیالیز بستگی دارد. لطفا تغذیه ی دوران دیالیز را بسیار بسیار جدی بگیرید.

در صورت تحقیقات جدید علم تغذیه در زمینه  دیالیز ( همودیالیز ، دیالیز صفاقی) ، توصیه های جدید در همین صفحه برای شما عزیزان قرا خواهد گرفت.

توصیه های غذایی در دیالیز – توصیه های غذایی برای دیالیز – دیالیز –  – درمان دیالیز – همودیالیز- تغذیه در دیالیز – پرهیز غذایی در دیالیز 

نوشته شده توسط  “شامی لو”

اگر تمایل به انتشار این مطلب دارید لطفا منبع و لینک زیر را ذکر نمایید. با تشکر 

منبع : شامی لو   www.shamilo.ir 

لینک نوشته : مهمترین توصیه های غذایی در دیالیز

اشتراک گذاری صفحه :

WhatsApp
Telegram
Email
LinkedIn
Print
0 0 رای ها
به این نوشته امتیاز دهید
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
اسکرول به بالا