مهمترین توصیه های غذایی
در سیروز کبدی
تغذیه و سیروز کبدی
- سیروز یا فیبروز کبدی به دلیل تخریب و التهاب مزمن سلولهای کبدی ایجاد میشود. سلولهای کبدی به آرامی تخریب می شوند و عملکرد خود را از دست داده و توسط فیبروز جایگزین می گردند.(تغذیه در سیروز کبدی)
- دو دلیل اصلی در سیروز کبدی مصرف الکل و هپاتیت C می باشد. همچنین سیروز کبدی میتواند به دلایل دیگری اتفاق بیفتد از جمله: تنگی مجرا و گرفتگی مجاری صفراوی، هپاتیت B تا D، چاقی همراه با کبد چرب غیر الکلی، هپاتیتیس (التهاب کبد) حاصل از بیماری های خود ایمنی ( هپاتیت خودایمن)، قرار گرفتن طولانی مدت در معرض مواد سمی، بعضی از بیماریهای ژنتیکی مثل بیماری ذخیره گلیکوژن، سیستیک فیبروزیس، کمبود آلفا -1-آنتی تریپسین، هموکروماتوزیس، بیماری ویلسون و گالاکتوزمیا .(تغذیه در سیروز کبدی)
- معمولاً همراه با سیروز کبدی، سوء تغذیه و از دست رفتن وزن و عضلات اتفاق می افتد.
- آمینو اسید های آروماتیک (فنیل آلانین، تیروزین، تریپتوفان) به علت افزایش تخریب سریع ماهیچه ها و کاهش سنتز پروتئین، در پلاسما افزایش می یابند.(تغذیه در سیروز کبدی)
- تعادل اسید های آمینه شاخه دار (لوسین، ایزولوسین، والین) به هم می ریزد. کاهش نسبت اسیدهای آمینه شاخه دار به اسیدهای آمینه آروماتیک، موجب انسفالوپاتی کبدی می شود. در این مواقع افزایش دریافت اسیدهای آمینه شاخه دار توسط بیمار باعث کمک به بهبود وضعیت عصبی و کاهش نارسایی های مکرر کبدی می کند .
- سیروز کبدی شدید می تواند منجر به کاهش لیپیدهای خون شود.(تغذیه در سیروز کبدی)
- سیروز کبدی قابل برگشت نمی باشد و فرآیند درمان فقط باعث توقف و یا به تاخیر انداختن پیشرفت بیماری و فیبروز می گردد و همچنین عوارض بیماری را کاهش می دهد.
- یکی از عوارض جدی و اصلی سیروز کبدی، ایجاد واریس های کبدی می باشد. به دلیل افزایش فشار خون پورتال، فشار خون وریدهای های نزدیک به آن نیز افزایش مییابد و باعث تورم و خونریزی در مویرگ های مری می شوند و خونریزی داخلی گوارش اتفاق می افتد.
- زمانی که دیگر نتوان آنسفالوپاتی، آسیت(تورم مایع در شکم) و خونریزی های واریسی را کنترل کرد، نیاز به پیوند کبد می باشد.
در ادامه مهمترین توصیه های غذایی که باعث بهبود وضعیت سیروز کبدی و جلوگیری از پیشرفت آن می شود را برای شما عزیزان فراهم نموده ایم. با شامی لو همراه باشید.
توصیه های تغذیه ای در بیماری سیروز کبدی
1- بهتر است جهت تامین پروتئین غذایی خود، از پروتئینهای حیوانی(گوشت ها) کمتر استفاده شود زیرا پروتئین های حیوانی شامل اسیدهای آمینه آروماتیک هستند.در نتیجه بهتر است از پروتئین های جایگزین گوشت مثل حبوبات و دانه ها بیشتر استفاده کنید و مصرف گوشت را کاهش دهید.(تغذیه در سیروز کبدی)
2- چربی روزانه خود را از روغن های حاوی امگا ۳ (روغن ماهی، مغز گردو، روغن کانولا، روغن سویا، بذر کتان، روغ زیتون) دریافت کنید.
3- از مواد غذایی شامل گروه ویتامین B ،ویتامین K ، ویتامین C ،زینک و منیزیم بیشتر استفاده کنید.
4- دو ویتامین A و D باید بررسی شوند و تحت نظر باشند.
5- استفاده از مکمل گلوتامین در بیماری های کبدی توصیه نمیشود.
6- از مصرف تمامی ترکیبات دارای الکل باید پرهیز شود.(تغذیه در سیروز کبدی)
7- اگر دچار آسیت( تجمع آب در شکم) هستید، حتما باید دریافت نمک را محدود کنید. حداکثر دریافتی سدیم نباید از 2000 میلی گرم در روز تجاوز کنید.
8- اگر دچار سوء تغذیه می باشید باید از غذاهای مغذی با چگالی بالا، استفاده کنید.
9- در مصرف گیاهان دارویی و مکمل ها باید بسیار دقت داشته باشید زیرا ترکیبات همه آنها ابتدا در دسترس فرآیندهای کبدی قرار میگیرند. در نتیجه به صورت سرخود از مکمل ها و گیاهان دارویی به هیچ عنوان استفاده نکنید، زیرا می تواند وضعیت کبد را بدتر کند.از جمله : آلوئه ورا و ترکیبات غذایی شامل آلوئه ورا ، سنا ، کاوا، عصاره چای سبز ( اما به صورت نرمال و غیر تغلیظ شده اگر مصرف شود ایرادی ندارد)و گارسینیا کامبوجیا که نباید استفاده کنید.
10- بعضی از انواع چای ها مثل چای comfrey ، می توانند باعث آسیب کبدی بشوند.
11- محصولات حاصل از بلوط میتوانند باعث التهاب بیشتر و نارسایی کبد شوند در نتیجه از مصرف آن ها خودداری کنید.
12- آنتی اکسیدان هایی مثل ویتامین E و سلنیوم می توانند در درمان سیروز کبدی کمک کننده باشند و زیر نظر کارشناس یا متخصص تغذیه می توانید استفاده کنید.(تغذیه در سیروز کبدی)
13- توصیه میشود به جای تمرکز بر مکمل درمانی، از میوه های تازه و سبزیجات تازه و غلات کامل استفاده کنید.
14- ترکیبات غذایی بتائین، کولین، فولیک اسید و ویتامین B12 می توانند در درمان کمک کننده باشد.(تغذیه در سیروز کبدی)
15- ریشه شیرین بیان دارای ترکیباتی است که خاصیت ضد التهابی دارد و توصیه می شود استفاده کنید. البته نباید در بیماران با فشار خون بالا، حامله ،استفاده کنندگان از داروهای استروئیدی، دیگوکسین، داروهای دیورتیک و داروهای ضد لخته مثل وارفارین و کومارین استفاده شود .
16- گیاه خار شیر یا خارمریم(Milk thistle ) به علت خواص ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی، آثار مثبت بالینی در بیماران سیروز کبدی از خود نشان داده است و میزان مرگ و میر را کاهش می دهد. در نتیجه زیر نظر کارشناس یا متخصص تغذیه از آن استفاده کنید.
17- مکمل زینک می تواند آثار مثبتی در درمان داشته باشد. در دوز های استاندارد می توانید از مکمل زینک استفاده کنید.
18- استفاده از وعده های غذایی بزرگ و حجیم باعث افزایش فشار بر ورید پورت و بدتر شدن شرایط واریس مری می شود. در نتیجه حتماً بهتر است از وعده های غذایی کوچک استفاده کنید.
19- آثار مثبتی که ورزش کردن جهت حفظ عضلات دارند، ممکن است در سارکوپنی(تحلیل ماهیچه ها) مربوط به سیروز کبدی مفید نباشد، زیرا می تواند باعث افزایش فشار ورید پورت شود و خطر خونریزی های واریسی معده -روده ای و دستگاه گوارش را افزایش دهد. درنتیجه جهت تمایل به انجام ورزش با شدت بالا، حتما با متخصص مربوطه مشورت نمایید.
20- اگر دچار حالت تهوع و استفراغ می شوید، بهتر است مواد غذایی را در زمان هایی از روز که احساس حالت تهوع ندارید، دریافت کند.
21- به دلیل اجبار به کم نمک بودن غذاها، بهتر است از آبلیمو و دیگر ادویه جات جهت خوش طع کردن غذاها استفاده کنید.
22- لبنیات مصرفی را همگی پروبیوتیک انتخاب نمایید.
23- از آنجایی که افراد مبتلا به سیروز مستعد ابتلا به عفونت هستند، باید از غذاهایی که ممکن است خطر بیماری های عفونی ناشی از غذا را افزایش دهند، مانند فرآورده های شیر غیر پاستوریزه، گوشت، ماهی، مرغ و تخم مرغ نیم پز، میوه ها و سبزیجات شسته نشده؛ جوانه سبزیجات خام؛ و آبمیوه های غیر پاستوریزه اجتناب کنید.
سعی نموده ایم کاربردی ترین توصیه های غذایی سیروز کبدی مطابق با آخرین مطالعات را برای شما دوست عزیز فراهم آوریم. امیدورایم با رعایت نکات فوق بتوانید در بهبود کیفیت زندگی خود و پیشگیری از ادامه ی سیروز کبدی موفق باشید. توصیه می کنیم با یک کارشناس یا متخصص تغذیه مشورت نمایید و یک رژیم غذایی استاندارد و نرمال برای شرایط خود تهیه نمایید تا بتوانید هم از تنوع غذایی لذت ببرید و هم بیماری سیروز کبدی را کنترل نمایید. برای مشاهده ی توصیه های غذایی در کبد چرب و کبد چرب الکلی به نوشته ی های اختصاصی «تغذیه در کبد چرب» و «تغذیه در کبد چرب الکلی» مراجعه نمایید.
در صورت تحقیقات جدید علم تغذیه در زمینه ی سیروز کبدی، توصیه های جدید در همین صفحه برای شما عزیزان قرا خواهد گرفت.
نوشته شده توسط “شامی لو”
اگر تمایل به انتشار این مطلب دارید لطفا منبع و لینک زیر را ذکر نمایید. با تشکر
منبع : شامی لو www.shamilo.ir
لینک نوشته : مهمترین توصیه های غذایی در سیروز کبدی
اشتراک گذاری صفحه :
توصیه های غذایی در سیروز کبدی – سیروز کبدی – سیروس کبدی – تغذیه در سیروز کبدی – بیماری سیروز کبدی – رژیم درمانی سیروز کبدی- رژیم غذایی سیروز کبدی
بسییار ممنون از مطالب کاربردی
خواهش می کنم