مهمترین توصیه های غذایی
در بیماری کبد چرب الکلی
تغذیه و کبد چرب الکلی (AFLD)
الکل یک ترکیب سمی و آسیب زننده برای کبد بوده و همچنین میتواند باعث ایجاد زخم در دستگاه گوارش خصوصاً در مری شود. الکل در بدن نمیتواند ذخیره شود و تمام آن به انرژی تبدیل می شود. مصرف مزمن الکل باعث تغییراتی در مغز، کبد و دستگاه گوارش می شود. افراد الکلی معمولاً یک سوم انرژی روزانه خود را از الکل تامین می کنند که این می تواند باعث عدم دریافت مواد غذایی دیگر و ایجاد سوء تغذیه شود. مردها و زن ها به دو صورت متفاوت الکل را در بدن متابولیزه می کنند. مصرف الکل در مدت زمان کمتر باعث آسیب بیشتر در زنان نسبت به مردان می شود.(تغذیه در کبد چرب الکلی)
مکانیزم ایجاد کبد چرب الکلی به این صورت است که مصرف الکل باعث افزایش استالدهید(ترکیب واسط در فرایند متابولیسم الکل در کبد) و وزیکول های چربی در سلولهای کبدی شده و به دنبال آن التهاب و تخریب سلول های کبدی روی می دهد. در صورت تکرار و ادامه مصرف الکل، وزیکول های چربی در کبد رو به افزایش گذاشته و بیماری کبد چرب الکلی و در نهایت سیروز کبدی اتفاق می افتد.(تغذیه در کبد چرب الکلی)
استراتژی اصلی درمان کبد چرب الکلی: 1-حذف مصرف الکل 2- تغییر سبک زندگی 3- تغذیه درمانی 4- دارودرمانی(تغذیه در کبد چرب الکلی)
مراحل کبد چرب الکلی و آثار آن :
مرحله | وضعیت | آثار |
مرحله ۱ | کبد چرب (استئاتوزیس) (تغذیه در کبد چرب الکلی) | قابل برگشت می باشد- استالدهید باعث افزایش تجمع چربی در کبد میشود بزرگ شدن کبد- افزایش سطح تری گلیسیرید خون-افزایش سطح آلبومین- ایجاد رادیکال های آزاد و افزایش واسطه های ایجاد کننده التهاب در بدن اتفاق میافتد |
مرحله دوم | التهاب کبد (تغذیه در کبد چرب الکلی) | آغاز فیبروزیز- تب همراه با افزایش ضربان قلب- بزرگ شدن کبد – قابل برگشت می باشد اما نه همیشه |
مرحله ی سوم | سیروزیس (تغذیه در کبد چرب الکلی) | اصلا قابل برگشت نیست -ایجاد و گسترش بافت فیبروز در کبد که منجر به از دست رفتن عملکرد کبد خواهد شد. |
- در ادامه برای شما علمی ترین و کاربردی ترین توصیه های غذایی برای بهبود وضعیت کبد چرب الکلی را فراهم نموده ایم. با شامی لو همراه باشید.
توصیه های تغذیه ای در کبد چرب الکلی
1- در اولین اقدام، مصرف الکل و ترکیبات شامل الکل را خاتمه دهید و اجازه دهید تا کبد بتواند به وضعیت خود رسیدگی کند.
2- میان وعده های کوچک کربوهیدراتی(مثل یک تیکه نان، بیسکوییت،کیک، سیب زمینی آب پز،میوه خشک و …) را جهت جلوگیری از افت قند خون به علت محدودیت در ذخیره گلیکوژن در کبد، برای خودتان در نظر بگیرید و در میان وعده ها مصرف کنید.
3- در دوره ی کبد چرب الکلی، از مصرف خودسرانه ی مکملها خصوصا مکمل آهن، جدا خودداری کنید.
4- اگر دچار کاهش اشتها می شوید، جهت تحریک اشتها می توانید از سیب استفاده کنید.
5- پلی فنول های موجود در چای، خصوصاً چای سبز ، می توانند موجب کاهش و تخفیف آسیبهای کبد شوند، در نتیجه از چای سبز به صورت روزانه استفاده نمایید.
6- گیاه خار مریم یا خار شیر میتواند آثار درمانی برای کبد چرب داشته باشد. از مکمل استاندارد با دستور مصرف مشخص، استفاده کنید. در صورت نداشتن دستور مصرف، زیر نظر کارشناس یا متخصص تغذیه از این گیاه می توانید استفاده کنید.
7- زردچوبه و شیرین بیان می توانند آثار مثبت برای کبد داشته باشند، در نتیجه به صورت روزانه در غذاهایتان از آن ها مصرف نمایید.
8- از مصرف بلوط و مواد غذایی حاوی ترکیبات بلوط حتما پرهیز کنید، زیرا مصرف بلوط در این بیماری می تواند باعث نارسایی شدید تر کبد شود.
9- از مصرف آلوورا خودداری نمایید.
10- چاقی، دیابت و بالا بودن انسولین یک نقش بسیار مهم در گسترش استئاتوزیس کبد (التهاب سلول های کبدی) بازی میکنند.در نتیجه کاهش وزن بسیار اقدام درمانی مهمی می باشد.
11- مصرف قندهای ساده مانند قند سفید، نبات و آب نبات، آبمیوه جات شیرین شده و هر ماده غذایی که در آن از شکر زیادی استفاده شده است را باید به حداقل برسانید.
12- از مواد غذایی پروتئینی بیشتر استفاده کنید.
13- از روغن های جامد نباید استفاده کنید و فقط از روغن های مایع غیر اشباع استفاده شود.
14- حتما همراه با وعده های غذایی اصلی خود، از سبزی فراوان استفاده کنید.
دوست عزیز، نکات و توصیه های غذایی فوق کاملا علمی بوده و سعی کنید جهت بهبود وضعیت کبد چرب خود رعایت نمایید اما این را بدانید که اگر مصرف الکل خود را مدیریت نکنید و تغییری اساسی در سبک زندگی و سبک تغذیه ی خود ایجاد نکنید، بهبودی در وضعیت کبد شما اتفاق نخواهد افتاد. با طولانی شدن کبد چرب و رفتن به گریدهای بعدی، مطمعنا روند درمان سخت تر خواهد شد. پس خواهشا در اولین اقدام مصرف الکل خود را قطع کرده و یا به حداقل ممکن برسانید تغذیه ی خود را اصلاح کنید. برای مشاهده ی توصیه های غذایی در کبد چرب غیر الکلی و سیروز کبدی، به نوشته ی های اختصاصی «تغذیه در کبد چرب غیر الکلی» و «تغذیه در سیروز کبدی» مراجعه نمایید.
در صورت تحقیقات جدید علم تغذیه در زمینه ی کبد چرب الکلی، توصیه های جدید در همین صفحه برای شما عزیزان قرا خواهد گرفت.
نوشته شده توسط “شامی لو”
اگر تمایل به انتشار این مطلب دارید لطفا منبع و لینک زیر را ذکر نمایید. با تشکر
منبع : شامی لو www.shamilo.ir
لینک نوشته : تغذیه در کبد چرب الکلی
اشتراک گذاری صفحه :
کبد چرب الکلی – توصیه های غذایی در کبد چرب الکلی – توصیه های غذایی برای کبد چرب الکلی – بیماری کبد چرب الکلی – رژیم غذایی کبد چرب الکلی