مهمترین توصیه های غذایی در
سندرم روده تحریک پذیر
تغذیه و سندرم روده تحریک پذیر (IBS)
سندروم روده تحریک پذیر (Irritable bowel syndrome -IBS) ) نوعی اختلال گوارشی عملکردی است که با عنوان ناراحتی شکمی همراه با تغییر عادات روده ای، تعریف شده است. سندروم روده تحریک پذیر حالتی است که با ناراحتی یا درد ناشناخته در ناحیه شکمی مشخص می شود و با تغییر در شرایط طبیعی روده همراه است. سایر علائم شامل، نفخ، اسهال، یبوست و افزایش ناراحتی دستگاه گوارش همراه با پریشانی روانی- اجتماعی می باشند.
- سندرم روده تحریک پذیر به عنوان یک اختلال عملکردی طبقه بندی می شود زیرا هیچ گونه ناهنجاری بافتی جهت تشخیص وجود ندارد و تشخیص فقط به علائم بیمار بستگی دارد.
- جهت تشخیص سندروم روده تحریک پذیر از روش زیر استفاده میشود:
درد شکمی و مکرر به طور میانگین حداقل یک روز در هفته در سه ماه گذشته همراه با حداقل دو معیار زیر :
1- این درد در ارتباط باشد با تخلیه مدفوع
2- همراه با تغییر در تعداد دفعات مدفوع باشد
3- همراه با تغییر در شکل و ظاهر مدفوع باشد
- علت ایجاد سندروم روده تحریک پذیر به طور کامل شناخته نشده است اما چندین عامل را میتوان برای آن متصور بود از جمله: تغییرات سیستم عصبی، تغییرات فلور میکروبی روده، ژنتیک و استرس های روانی- اجتماعی
در ادامه توصیه های غذایی کاملا علمی و کاربردی در رابطه با سندرم روده تحریک پذیر را برای شما عزیزان فراهم نموده ایم. با شامی لو همراه باشید
توصیه های غذایی در سندرم روده تحریک پذیر
1- از مواد غذایی حاوی گلوتن باید کمتر استفاده کنید، مواد حاوی گلوتن شامل: گندم، جو و جو چاودار و مواد غذایی حاصل از این ها و غذاهای فرآوری شده. اما میتوانید از محصولات حاصل از آنها که عاری از گلوتن(Free gluten) میباشند استفاده بکنید.
2- غذاهای حاوی کربوهیدرات هایی که سخت هضم می شوند (FODMAP) باید در ابتدا از برنامه غذایی شما حذف و محدود شوند و در صورت بهبود علائم می توانید کم کم به برنامه غذایی خود اضافه کنید. این مواد غذایی شامل:
الف: میوههایی مانند سیب، زردآلو، توتسیاه، شاتوت، گیلاس، شلیل، گلابی، آلو، هندوانه و یا آب هر یک از این میوه ها.
ب: سبزیجاتی مثل کنگر فرنگی، مارچوبه، لوبیا، کلم، گل کلم، سیر، عدس، قارچ ، پیاز و نخود فرنگی
ج: محصولات لبنی مانند شیر، پنیر، ماست و بستنی
چ: محصولات گندم و چاودار
ح: عسل و شربت ذرت و غذاهای حاوی این ها
خ: محصولات آدامس، شکلات و آبنبات که با شیرین کنندههای سوربیتول یا مانیتول یا زایلیتول و هر شیرین کننده ای که آخر آن با « ول » پایان یابد.
بهتر است مواد غذایی فوق ابتدا حذف شوند و یک به یک به رژیم غذایی اضافه گردند تا فقط همان مواد غذایی که با آن ها مشکل دارید شناسایی شوند و آنهایی که باعث علائم نمی شوند، به رژیمغذایی برگردند.
3- مواد غذایی آزاد که احتمالاً فرد مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر با آنها مشکلی نخواهد داشت شامل:
تخم مرغ، کره و روغن، محصولات لبنی بدون لاکتوز، موز، زغال اخته، انگور، کیوی، پرتقال، آناناس، هویج، کرفس، بادمجان، لوبیا سبز، کلم،کلم پیچ، کدو تنبل، اسفناج، سیب زمینی، برنج، آرد ذرت، دانه کدو، دانه کنجد، دانه آفتابگردان، محصولات حاصل از سویا و…
4- باید مصرف فیبر محلول را افزایش دهید. فیبر محلول بیشتر در میوهجات و لوبیا ها یافت می شود. از میوه جات و لوبیا هایی که علائم شما را بدتر نمی کنند استفاده کنید. همچنین می توانید از مکمل های فیبر محلول مثل پیسلیوم نیز استفاده نمایید.
5- از غذاهای پرچرب، چربی های حیوانی و مواد غذایی سرخ شده در روغن فراوان، بپرهیزید. مصرف غذاهای کم چرب باعث کاهش علائم شما خواهند شد.
6- توصیه می شود که روزانه مقدار زیادی آب بنوشید.
7- به طور منظم ورزش کنید.
8- میزان کافئین دریافتی خود را به حداقل برسانید.
9- نظم و ترتیب را در تغذیه خود رعایت کنید.نظم در مصرف وعده های اصلی بسیار کمک کننده می باشد.
10- در صورت تمایل به استفاده از شیر و لبنیات بهتر است از لبنیات کم چرب استفاده کنید زیرا ایجاد علائم کمتری خواهند کرد.
11- در صورت حذف کامل لبنیات باید جهت تأمین کلسیم خود از جایگزین های مناسب مثل سبزیجات، لوبیاها، دانه ها، ماهی ساردین و آجیل ها استفاده نمایید و ممکن است نیاز به مکمل کلسیم داشته باشید- اگر مجبور شدید لبنیات را حذف کنید، حتما با یک کارشناس یا متخصص تغذیه جهت تامین کلسیم کافی مشورت نمایید.
12- حبوبات از یک طرف به دلیل فیبر محلول، جهت بهبود عملکرد روده شما مناسب می باشند اما از طرف دیگر می توانند باعث تولید گاز و نفخ و دردهای شکمی و بدتر شدن سندرم روده تحریک پذیر شوند. در نتیجه باید حبوبات را در طول شب بخیسانید و سپس کامل شستشو دهید و بعد آن ها را مصرف نمایید.
13- غذاهای فرآوری شده مثل چیپس، غذاهای منجمد و گوشت های فرآوری شده معمولاً دارای مواد و افزودنی هستند که میتوانند وضعیت بیماری را شعلهور نمایند. پس مصرف آن ها باید به حداقل ممکن برسد یا کامل حذف شوند.
14- سیر و پیاز می توانند موجب تحریک و شروع علائم سندروم روده تحریک پذیر شوند، در نتیجه باید مصرف آنها را مدیریت نمایید.
15- کلم و کلم بروکلی میتوانند باعث تولید گاز و شروع علائم سندروم روده تحریک پذیر شوند، در نتیجه از مصرف خام این مواد جلوگیری نمایید. اما در صورت تمایل می توانید آن ها را پخته نمایید تا هضم آن ها آسان تر گردد.
16- بدانید افرادی که دچار سندروم روده تحریک پذیر می باشند در پرهیز غذایی با هم متفاوت خواهند بود. در نتیجه باید خودتان آن دسته از مواد غذایی را که برای شما علائم ایجاد میکنند پیدا کرده و محدود یا حذف نمایید.
17- با رعایت تغذیه و مدیریت استرس و روان، می توانید بیماری سندروم روده تحریک پذیر را کنترل کنید و مثل یک فرد سالم به زندگی خود ادامه دهید.
تمامی توصیه های فوق مطابق جدیدترین و آخرین تحقیقات علمی در رابطه با سندرم روده ی تحریک پذیر می باشند.لطفا اگر سندرم روده ی تحریک پذیر دارید، از توصیه های غذایی غیرعلمی توسط افراد غیرمتخصص پرهیز نمایید و مطمعن باشید توصیه های غذایی فوق بهترین توصیه ها برای شما خواهند بود. برای سندرم روده ی تحریک پذیر نیاز به رژیم غذایی خاصی نمی باشد و بهترین اقدام شناسایی و حذف مواد غذایی شعله ور کننده ی بیماری می باشند.اگر این کار برایتان سخت است با یک کارشناس یا متخصص تغذیه مشورت نمایید و بدانید با مدیریت تغذیه ی خود می توانید برای همیشه همانند دیگران از غذا خوردن لذت ببرید.
در صورت تحقیقات جدید علم تغذیه در زمینه ی سندرم روده ی تحریک پذیر، توصیه های جدید در همین صفحه برای شما عزیزان قرا خواهد گرفت.
نوشته شده توسط “شامی لو”
اگر تمایل به انتشار این مطلب دارید لطفا منبع و لینک زیر را ذکر نمایید. با تشکر
منبع : شامی لو www.shamilo.ir
لینک نوشته : مهمترین توصیه های غذایی در سندرم روده تحریک پذیر
اشتراک گذاری صفحه :