انواع مشکلات شیردهی نوزاد و راه حل های آن
مشکلات دوران شیردهی
گاهی در دوران شیردهی ممکن است برای بعضی از مادران شیرده مشکلاتی مرتبط با فرایند شیردهی اتفاق بیفتد که بسیاری از آنها با چند راه کار ساده قابل رفع بوده و جای نگرانی نخواهند داشت.
شامی لو در ادامه چندین مشکل رایج در در دوران شیردهی را بررسی و راه حل های موجود آن را برای شما مادران عزیز فراهم نموده است.
انواع مشکلات احتمالی در فرایند شیر دادن به نوزاد و راه حل آن
1- مشکل : نیپل های برگشته (نوک سینه های وارونه)
راه حل : قبل از از آغاز شیردهی نوک پستان را با دستان خود به آرامی بین انگشتان قرار داده و بچرخانید تا نیپل ها در وضعیت مناسب خود جهت فرآیند شیردهی قرار بگیرند. اگر با انگشتان این مشکل برطرف نشد، باید ابتدا برای 1 تا 2 دقیقه از پمپ سینه استفاده کنید تا نیپل ها (نوک سینه) در حالت درست خود قرار گرفته و سپس شیردهی به نوزاد را آغاز کنید.
2- مشکل : مکیدن ضعیف سینه توسط نوزاد
راه حل : مکیدن نوزاد را با فشار دادن چانه کودک به بالا تحریک کنید. سینه های خود را ماساژ دهید تا شیر بیشتری به داخل دهان نوزاد خارج شده و باعث تحریک مکیدن نوزاد شود.
3- مشکل : قفل نشدن مناسب دهان نوزاد و نوک سینه ها (Poor latch)
راه حل : از شکل و وضعیت نوک پستان ها جهت قرارگیری مناسب در دهان نوزاد اطمینان حاصل کنید. سر کودک را خودتان جهت گرفتن کامل نوک پستان ها هدایت کنید. در صورت ادامه دار بودن این مشکل به عنوان آخرین راه حل می توانید از محافظ یا پد سینه استفاده کنید.
4- مشکل : دهان کودک به اندازه کافی باز نمی شود تا بتواند نوک سینه ها را در دهان بگیرد
راه حل : قبل از شیردهی، فک پایین نوزاد را به آرامی پایین بکشید و نوک سینه ها را در دهان نوزاد خود قرار دهید. پس از اتمام شیردهی، با قلقلک لب های بالای نوزاد با دستان و با فشردن سینه ها، نوک پستان های خود را از دهان نوزاد خارج کنید.
5- مشکل : نوک سینه دردناک (Sore nipple)
راه حل : همیشه در شروع فرآیند شیردهی از قفل شدن مناسب دهان کودک با نوک سینه های خود مطمعن شوید. همچنین باید از نظر عفونت های قارچی و یا نصب درست پمپ سینه اطمینان حاصل کنید. جهت درمان می توانید از پماد های تایید شده برای نوک سینه، محافظ های استاندارد نوک سینه، داروهای ضد درد و از پدهای هیدروژل استفاده کنید.
6- مشکل : پر شدن و دردناک شدن سینه ها
راه حل : سینه ها را قبل از شیردهی ماساژ دهید . بعد از تغذیه نوزاد، با دست یا پمپ پستان ها را ماساژ داده تا تسکین یابند. می توانید از کمپرس آب سرد برای تسکین درد بعد از فرایند شیردهی نیز استفاده کنید. همچنین می توانید هر چند ساعت، برگ کلم خام را چند دقیقه روی پستان ها بگذارید تا از تورم آن ها کاسته شود.
7- مشکل : نوزاد در هنگام شیر خوردن به خواب می رود
راه حل : در هنگام شیردهی با نوزاد خود صحبت کنید و پشت نوزاد را با دستان خود ماساژ دهید. می توانید از محرکهای نرم جهت بیدار نگه داشتن نوزاد استفاده کنید. با تماس پوست به پوست مادر و نوزاد می توان نوزاد را بیدار نگه داشت. اگر کودک مجدد به خواب رفت باید شیردهی را به تعویق اندازید. همچنین می توانید با ماساژ سینه ها و خروج بیشتر شیر به دهان نوزاد، او را جهت جهت مکیدن بیشتر تحریک کنید.
8- مشکل : نوزاد در جستجوی شیر است اما نمی تواند نوک سینه ها را بگیرد و سرانجام با نا امیدی گریه می کند
راه حل : نوزاد را راحت بگذارید و فرایند تلاش برای شیردهی را قطع کنید. مادر باید تلاش کند تا وقت و زمان بیشتری بگذارد و هر دو آرام شوند. سپس نوزاد را در وضعیت آرام و راحت روی سینه های خود قرار دهید و نوک سینه ها را به چند قطره شیر آغشته نمایید تا کودک را تحریک به شیر خوردن و مکیدن نوک سینه نماید.
9- مشکل : انسداد و گرفتگی مجاری پستان
راه حل : ماساژ سینه ها، تخلیه مکرر پستان ها ، در قسمتی که انسداد وجود دارد با نوک انگشتان محکم همان ناحیه را ماساژ دهید. از کمپلکس گرمایی و مرطوب قبل و هنگام شیردهی در ناحیه انسداد نیز استفاده کنید.
10- مشکل : ورم پستان (Mastitis)
راه حل : تا جایی که احساس راحتی دارید به شیر دادن ادامه دهید. سینه خود را مرتب با شیر دادن و یا فشار دادن تخلیه کنید. در این حالت شیر مادر برای نوزاد بی خطر است و میتوانید بدون نگرانی به نوزاد خود شیر دهید. اما از عدم عفونت پستان ها مطمعن شوید ( علائم عفونت : پستان های قرمز و حساس، وجود تب در مادر و احساس بی حالی مادر )
11- مشکل: پدیده سفید شدن نوک پستان ها (Raynauds Nipple vasospasms )
راه حل : نوک پستان ها را گرم نگه دارید. برای جلوگیری از بدتر شدن علائم از قفل شدن مناسب دهان نوزاد با نوک سینه ها اطمینان حاصل کنید. مصرف کافئین، نیکوتین و سایر داروهای انقباضی را باید به حداقل برسانید. در صورت نیاز می توانید از داروهای ضد درد تایید شده استفاده کنید.
12- مشکل : تصور تولید شیر ناکافی توسط مادر
راه حل : برای اطمینان خاطر، مرتب به نوزاد خود اجازه دهید تا به دلخواه خود شیر بخورد. تماس پوست با پوست را با نوزاد برای تولید بیشتر شیر و تحریک پرولاکتین انجام دهید. از مصرف شیر خشک بدون تجویز پزشک خودداری کنید. تغذیه ی مناسب برای خود ( مشورت با کارشناس یا متخصص تغذیه) و مدیریت استرس را انجام دهید. برای اطمینان از کافی بودن شیر و دریافت کافی نوزادتان، وزن نوزاد خود را کنترل کنید.
13- مشکل : کمبود واقعی شیر مادر
راه حل : برای به حداکثر رساندن تولید شیر، در شروع هر بار شیردهی از قفل شدن درست دهان نوزاد با نوک سینه ها مطمعن شوید. در هر نوبت شیر دهی هر دو پستان را به نوزاد بدهید. در طول هر بار شیردهی چند نوبت پستان ها را تغییر دهید تا تحریک شیرسازی به حداکثر برسد. از پستانک و بطری استفاده نکنید. 8 تا ۱۲ بار در طول روز پستان های خود را با شیردهی و یا با فشار دادن تخلیه کنید. پس از شیردهی به مدت چند دقیقه از پمپ های مخصوص استفاده کنید و در هنگام استفاده از پمپ سینه ها را ماساژ دهید تا کاملاً تخلیه شوند. در هر جلسه شیردهی از تماس پوست به پوست با نوزاد خود استفاده کنید. استراحت کافی داشته باشید. تغذیه مناسب با مشورت کارشناس یا متخصص تغذیه برای خود فراهم آورید. دریافت آب کافی و مدیریت استرس انجام دهید. استفاده از مکمل فقط با نظر پزشک یا متخصص تغذیه باید انجام شود. ترجیحاً از شیر انسان برای جبران نیاز نوزادتان استفاده کنید.
نتیجه گیری :
مادر عزیز، در صورت وجود مشکلات فوق، ابتدا حتما اقدامات گفته شده در بالا را انجام دهید. با احتمال زیاد مشکل شما رفع خواهد شد. اما اگر همچنان مشکلات احتمالی فوق باقی ماند و باعث دریافت ضعیف شیر توسط نوزادتان می شود، حتما به پزشک مراجعه نمایید.
نوشته شده توسط “شامی لو”
اگر تمایل به انتشار این مطلب دارید لطفا منبع و لینک زیر را ذکر نمایید. با تشکر
منبع : شامی لو www.shamilo.ir
لینک نوشته : انواع مشکلات شیردهی نوزاد و راه حل های آن
اشتراک گذاری صفحه :
ممنون عالی بود
خواهش میکنم