انواع جراحی چاقی
جراحی های چاقی، انواع
جراحی چاقی یا متابولیک باعث ایجاد تغییراتی در سیستم گوارش شما می شوند که نتیجه ی آن کاهش وزن خواهد بود. برخی از جراحی ها میزان غذا خوردن شما را محدود می کنند و برخی دیگر با کاهش توانایی بدن برای جذب مواد غذایی عمل می کنند و برخی نیز هر دو را انجام می دهند. امروزه انواع جراحی های لاغری ( یا همان جراحی های چاقی- هر 2 گفته می شود ) شامل موارد زیر می شوند :
- بای پس معده Roux-en-Y (roo-en-wy)
- اسلیو گاسترکتومی Sleeve gastrectomy
- حلقه قابل تنظیم معده Adjustable Gastric Band
- انحراف بیلیوپانکراس با سوئیچ دوازدهه (BPD/DS)
- بای پس دئودنو-ایلئال تک آناستوموز با اسلیو گاسترکتومی (SADI-S)
- مسدود کردن عصب واگ vBloc
- بالون معده Balloon stomach
- دستگاه تخلیه معده خارجی Gastric emptying device
رایج ترین انواع جراحی های چاقی کدامند ؟
سه روش زیر جزو رایج ترین جراحی های چاقی می باشند :
- اسلیو معده
- بای پس معده
- نوار معده قابل تنظیم
جراحان کمتر از سایر روش های لاغری استفاده می کنند.
فرآیند جراحی چاقی و دوران نقاهت پس از عمل چاقی چگونه است :
جراحی کاهش وزن بیشتر به روش لاپاراسکوپی انجام می شود که تنها به بریدگی های کوچک و تحت بیهوشی عمومی نیاز دارد. از طریق این برشها، جراح میتواند ابزارهای نازک و یک دوربین کوچک متصل به دوربینی که تصاویر را روی یک مانیتور ویدیویی پخش میکند، وارد کند. جراحی لاپاراسکوپی خطرات کمتری نسبت به جراحی باز دارد و درد و جای زخم کمتری ایجاد می کند. بهبودی نیز با جراحی لاپاراسکوپی سریعتر خواهد بود.
البته جراحی باز، که شامل یک برش منفرد و بزرگ در شکم است، ممکن است گزینه بهتری نسبت به جراحی لاپاراسکوپی برای افراد خاص باشد. اگر سطح بالایی از چاقی دارید، قبلاً جراحی معده داشته اید یا مشکلات پزشکی پیچیده دیگری دارید، ممکن است به جراحی باز نیاز داشته باشید.
پس از جراحی کاهش وزن، به طور کلی به مدت 1 تا 2 روز مجاز به غذا خوردن نخواهید بود تا معده و دستگاه گوارش شما بهبود یابد. سپس، برای چند هفته رژیم غذایی خاصی را دنبال خواهید کرد_ دریافت رژیم غذایی اختصاصی جراحی های لاغری _ رژیم با مایعات تنها شروع می شود، سپس با غذاهای پوره شده و بسیار نرم ادامه می یابد و در نهایت به غذاهای معمولی ختم می شود. ممکن است محدودیتهای زیادی در مورد مقدار غذا و آنچه میتوانید بخورید و بنوشید، داشته باشید.
همچنین در چند ماه اول پس از جراحی کاهش وزن، معاینات پزشکی مکرر برای نظارت بر سلامت خود خواهید داشت و به آزمایش ها و معاینات مختلفی نیاز دارید.
چه زمانی باید جراحی چاقی یا عمل باریاتریک انجام دهیم:
جراحی چاقی فقط زمانی انجام می شود که :
- رژیم غذایی و ورزش و داروها در کاهش و کنترل وزن موثر نبوده
یا
- زمانی که به دلیل وزن زیاد دچار مشکلات جدی سلامتی شده باشیم. از جمله :
– برخی از سرطان ها مثل سرطان سینه، آندومتریوز و پروستات
– بیماری قلبی و سکته مغزی
– فشار خون بالا
– سطح کلسترول بالا
– بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) یا استئاتوهپاتیت غیر الکلی (NASH)
– آپنه خواب
– دیابت نوع 2 و….
که توسط رژیم های غذایی و دارو درمان نشده اند
چه کسانی کاندید جراحی چاقی (عمل باریاتریک) هستند:
شما باید یکی از شرایط زیر داشته باشید تا کاندید جراحی های چاقی در نظر گرفته شوید:
- شاخص توده بدنی (BMI) شما 40 یا بالاتر باشد.
- شاخص توده بدنی (BMI) شما 35 تا 39.9 باشد و شما نیز یک مشکل سلامتی جدی مرتبط با وزن مانند دیابت نوع 2، فشار خون بالا یا آپنه خواب شدید داشته باشید.
- در برخی موارد نیز اگر BMI شما 30 تا 34 باشد و مشکلات سلامتی جدی مرتبط با وزن داشته باشید، ممکن است برای انواع خاصی از جراحی های کاهش وزن واجد شرایط باشید.
جراحی چاقی برای همه افرادی که دارای اضافه وزن شدید هستند مناسب نیست. برای واجد شرایط بودن برای جراحی کاهش وزن، شما یک فرآیند غربالگری گسترده خواهید داشت تا مشخص گردد آیا کاندید برا یکی از عمل های جراحی هستید یا خیر.
همچنین شما باید مایل به ایجاد تغییرات دائمی برای داشتن یک سبک زندگی سالم باشید تا مجدد دچار وضعیت قبل از عمل نشوید.
چه میزان انتظار کاهش وزن از جراحی های چاقی (جراحی باریاتریک) باید داشته باشیم:
بای پس معده و سایر جراحی های چاقی می توانند کاهش وزن طولانی مدتی را فراهم کنند. مقدار وزنی که از دست می دهید به نوع جراحی و تغییر عادات سبک زندگی شما بستگی دارد. معمولا در عرض 2 سال، 50 درصد یا حتی بیشتر از وزن اضافی خود را کم خواهید کرد.
مقدار وزنی که افراد پس از جراحی کاهش وزن از دست می دهند مقدار زیادی به فرد و نوع جراحی بستگی دارد. مطالعات نشان داده اند که پس از حدود 1 سال، افرادی که جراحی های باندینگ قابل تنظیم معده، اسلیو معده و بای پس معده را انجام میدهند، بین 14 تا 40 کیلوگرم وزن کم کرده اند. از بین سه روش رایج، بای پس معده به طور متوسط کاهش وزن بیشتری ایجاد می کند اما در یک ماه پس از جراحی عوارض بیشتری دارد. اکثر افراد با گذشت زمان ، مقداری از وزن خود را دوباره به دست آوردند، اما این مقدار در مقایسه با کاهش وزن اتفاق افتاده، معمولا ناچیز است.
این نکته را به یاد داشته باشید که رسیدن به هدف لاغری و ماندن در وزن استاندارد، نه تنها به عمل جراحی شما، بلکه به رعایت عادات سبک زندگی سالم نیز در دوران پس از جراحی باریاتریک بستگی خواهد داشت.
خطرات و ریسک های جراحی های چاقی:
مانند هر روش دیگری، جراحی های چاقی خطرات بالقوه ای برای سلامتی در کوتاه مدت و بلند مدت دارند.
خطرات جراحی چاقی می تواند شامل موارد زیر باشد:
خون ریزی بیش از حد
عفونت
واکنش به بیهوشی
لخته شدن خون
مشکلات ریوی یا تنفسی
نشت در دستگاه گوارش شما
خطرات و عوارض طولانی مدت جراحی کاهش وزن بسته به نوع جراحی متفاوت است. آنها می توانند شامل موارد زیر باشند:
انسداد روده
سندرم دامپینگ، وضعیتی که منجر به اسهال، گرگرفتگی، سبکی سر، حالت تهوع یا استفراغ می شود
سنگ کیسه صفرا
فتق ها
قند خون پایین که هیپوگلیسمی نامیده می شود
سوء تغذیه
زخم ها
استفراغ
رفلکس اسید
نیاز به جراحی یا روش دوم
به ندرت، مرگ
نتیجه گیری جراحی های چاقی:
همه روشهای جراحی لاغری که در بالاتر نام برده شده اند، گزینههای خوبی برای کمک به کاهش وزن سالم و طولانی مدت و بهبود شرایط پزشکی مرتبط با چاقی هستند. در حالی که تمام جراحی ها دارای خطراتی هستند، روش های چاقی که در مراکز معتبر انجام می شوند ایمن هستند و خطر عوارض کمی دارند. جراحی چاقی موفقیتآمیز نیازمند رویکردی مبتنی بر تیم است که شامل جراح، متخصص تغذیه، روانشناس و پرستار می شود. اگر بیماران به تغذیه سالم، انجام فعالیت بدنی و مصرف ویتامین ها و مکمل ها طبق دستورالعمل ادامه دهند، عملکرد بهتری خواهند داشت. اکثر بیماران برای نظارت بر سطوح ویتامین و مواد معدنی به آزمایش خون دوره ای تا پایان عمر نیاز دارند.
نوشته شده توسط “شامی لو”
اگر تمایل به انتشار این مطلب دارید لطفا منبع و لینک زیر را ذکر نمایید. با تشکر
منبع : شامی لو www.shamilo.ir
لینک نوشته : همه چیز در رابطه با جراحی های چاقی – عمل باریاتریک
اشتراک گذاری صفحه :
مطالب مرتبط :