انواع مکمل های غذایی در دیابت
- همانطور که از اسم مکمل پیداست ، مکمل ها تنها یک کمک کننده و تکمیل کننده در کنار درمان های اصلی می باشند و هیچگاه نمی توانند به تنهایی به عنوان درمان اصلی تلقی شوند. امروزه که بازار تجاری مکل ها بسیار داغ تر از همیشه است، در کنار مکمل های واقعی و موثر، ممکن است مکمل هایی فقط با هدف تجارت و بدون هیچ اثر درمانی خاصی یافت شوند. در نتیجه بیماران دیابتی عزیز باید دقت داشته باشید که اصل درمان در دیابت، تغذیه ی اصولی، ورزش و استفاده منظم از انسولین و یا داروهای مربوطه می باشد و هیچ مکملی نمی تواند جای این چند اصل را بگیرد. در نتیجه در ادامه تمام مکمل های موجود در رابطه با بیماری دیابت را به شما معرفی می کنیم تا در هنگام مواجهه با آن ها، بدون توجه به تبلیغات موجود، بتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید.
بررسی مکمل های مرتبط با دیابت
مکمل آلوئه ورا (Aloe vera):
ترکیبات موجود در این گیاه از قبیل فنول ها و فیتو استرول ها، ممکن است بتوانند باعث کاهش قند خون شوند، اما مطالعات به نتیجه ی قطعی نرسیده اند و نیاز به تحقیقات بیشتری می باشد. در نتیجه توصیه ی قدرتمند و معتبری جهت استفاده از آن در افراد دیابتی، وجود ندارد.
مکمل آلفا لیپوئیک اسید(Alpha lipoic acid):
این مکمل می تواند یک نقش محافظت کننده در برابر کاتاراکت و نوروپاتی ( از عوارض مزمن در افراد دیابتی) داشته باشد. منابع طبیعی این ترکیب شامل، گوشت قرمز، بروکلی، مخمر، سیب زمینی و اسفناج می باشد. اما توصیه ای قوی بر استفاده از مکمل آن ،وجود ندارد.
مکمل زغال اخته (bilberry):
زغال اخته شامل ترکیباتی است به نام آنتاسیانوزیدها . این ترکیبات با آسیب های سلولی در شبکیه ی چشم( از عوارض مزمن در افراد دیابتی) بیماران دیابتی، مقابله می کنند. توصیه می شود که افراد دیابتی از آن نسبت به افراد سالم ، بیشتر استفاده کنند.
مکمل بیوتین (Biotin) :
بیوتین یا ویتامین H یا همان ویتامین B7 ، می تواند با تاثیر بهتر انسولین بر سلول های بدن، ورود قند خون را به داخل سلول ها تسهیل کرده و سطح قند را در افراد دیابتی بهتر کنترل کند. همچنین می تواند نوروپاتی حاصل از دیابت را بهبود بخشد. توصیه می شود در دوزهای استاندارد زیر نظر پزشک مربوطه استفاده شود.
مکمل خربزه تلخ( Bitter melon):
خربزه تلخ یا بیتر ملون که به اسم هندوانه وحشی، کدو تلخ و … نیز شناخته می شود، یکی از معروفترین گیاهان منطقه ی آفریقا ، آسیا و جزایر کارائیب می باشد . از گذشته به عنوان یک کاهنده ی سطح قند خون در افراد دیابتی استفاده می شود . اما این میوه در ایران کمیاب است. اگرچه در بعضی مطالعات آثار کاهنده ی قند خون این مکمل دیده شده است، اما تا کنون دوز مشخصی جهت استفاده در افراد دیابتی مشخص نشده است. در نتیجه استفاده مداوم از آن توصیه نمی شود.
مکمل کروم( Chromium ) :
کروم یک عنصر فلزی است که در مقادیر خیلی کم مورد نیاز بدن می باشد. کروم در بدن باعث بهبود عملکرد انسولین و استفاده ی بهتر از آن می شود اما مکمل کروم هییچ تاثیری در فرد دیابتی که دچار کمبود نباشد، نخواهد داشت . در نتیجه، اگر از نظر میزان کروم در سطح نرمال قرار دارید، به هیچ وجه این مکمل توصیه نمی شود. تنها در شرایط کمبود ریز مغذی ها، از این مکمل استفاده کنید.
مکمل
دارچین ( Cinnamon ):
استفاده از مکمل دارچین با دوزهای 1، 3 و 6 گرم در روز، می تواند باعث کاهش قند خون در افراد دیابتی شود . استفاده از دوز های امن آن توصیه می شود.
مکمل
روغن گل پامچال(گل مغربی) ( Evening primrose oil ) :
روغن این گیاه به دلیل وجود گاما لینولئیک اسید و اسیدهای چرب ضروری، تا اندازه ای می تواند باعث پیشگیری یا کاهش نوروپاتی(ضایعات یا آسیبهای اعصاب محیطی که باعث گزگز، خارش، درد و سوزش می شود) در افراد دیابتی شود.
مکمل دانه شنبلیله (Fenugreek) :
به دلیل وجود پسیلیوم در آن، مصرف روزانه ی آن می تواند باعث کاهش سطح قند، تری گلیسرید و کلسترول خون در افراد دیابتی شود. فقط باید توجه داشته باشید که این دانه ها از خانواده بادام زمینی بوده و ممکن است مصرف آن باعث آلرژی شود. همچنین مصرف آن با داروهای مهار کننده ی مونوآمین اکسیداز تداخل داشته و نباید با آن ها مصرف شود. مصرف آن می تواند مفید باشد و توصیه می شود.
مکمل گاما-لینولنیک اسید( Gamma linolenic acid ) :
یک اسید چرب بوده که از روغن دانه خارتوت سیاه، دانه گل گاوزبان، دانه کنف ( شاهدانه) و همچنین از روغن گل پامچال(گل مغربی) به دست می آید و می تواند همچون روغن گل مغربی در پیشگیری یا کاهش نوروپاتی(ضایعات یا آسیبهای اعصاب محیطی که می تواند باعث گزگز، خارش، درد و سوزش شود) در افراد دیابتی مفید باشد .
مکمل سیر (Garlic):
استفاده از آن می تواند باعث کاهش سطح قند خون شود، اما هنوز به تحقیقات بیشتری نیازمند است. در نتیجه توصیه می شود در حد استاندارد در رژیم غذایی خود قرار دهید و از مصرف افراطی آن بپرهیزید.
مکمل
کهن دار یا جینکو بیلوبا (Ginkgo biloba ):
این مکمل از عصاره ی برگ های درختی به همین نام بدست می آید. این مکمل احتمالا با حفظ پیوستگی رگ ها و کاهش چسبندگی لخته های خونی، می تواند باعث کنترل نوروپاتی(ضایعات یا آسیبهای اعصاب محیطی که میتواند باعث گزگز، خارش، درد و سوزش سود) در بیماران دیابتی شود. همچنین خاصیت آنتی اکسیدانی دارد. به هیچ وجه با داروهای ضد انعقاد مثل وارفارین و آسپیرین مصرف نشود. از عوارض جدی آن ، سردرد می باشد.
مکمل جنسینگ(Ginseng ) :
نامی عمومی برای ریشه ی گونه های گیاه پاناکس می باشد. این گیاه حاوی نوعی گلیکوزید استروئیدی به نام « جینسنوزاید » می باشد. استفاده از این مکمل در افراد دیابتی ممکن است کمی باعث کاهش سطح قند خون شود . مصرف همزمان آن با وارفارین، آسپرین، کافئین و داروهای ضد افسردگی باعث نوسان سطح قند خون، خونریزی و اختلال در عملکرد پلاکت ها و نوسان در فشار خون و ضربان قلب خواهد شد. همچنین نباید به صورت همزمان با داروهای استروئیدی مصرف شود. در هنگام مصرف آن ممکن است علایمی از قبیل بی خوابی، سردرد، حالت تهوع و مشکلات قاعدگی در خانم ها اتفاق بیفتد. توصیه ای به مصرف آن نمی شود اما اگر تمایل به مصرف داشتید، حتما همراه با وعده ی غذایی میل شود.
مکمل گوارگام یا گواران(Guar gum ):
یک پودر پلی ساکاریدی از گالاکتومانان می باشد که از لوبیا سبز استخراج می گردد. این ترکیب با جذب آب و ژله ای شدن، باعث تنظیم قوام مدفوع در زمان یبوثت نیز می شود. همچنین در زمان اسهال نیز باعث قوام بهتر مدفوع خواهد شد. مصرف آن در افراد دیابتی می تواند باعث کاهش جذب اسیدهای صفراوی و در نتیجه کاهش کلسترول شود. همچنین می تواند جذب گلوکز از روده ها را کاهش دهد. در صورت تمایل، مصرف آن توصیه می شود.
مکمل گیمنما سیلوستر(Gymnema Sylvestre ) :
برگ های این گیاه حاوی Gymnemic acid می باشد که به آن مخرب قند هم می گویند. این ترکیب جالب باعث مهار گیرنده های مزه ی شیرینی در دهان می شود. از این رو مصرف آن می تواند با کاهش طعم شیرینی مواد غذایی شیرین، ولع شما را نسبت به مواد شیرین کاهش دهد. همچنین این ترکیب در روده ی شما، گیرنده های جذب کننده ی قند را بلاک می کند و جذب قند را تا حدودی کاهش می دهد. همچنین مطالعات نشان داده است که این ترکیب می تواند باعث افزایش تولید انسولین در بدن شما شود. در نتیجه یک بیمار دیابتی می تواند از آن به عنوان کاهنده ی قند خون استفاده کند، اما این ترکیب می تواند تنظیمات دوز انسولین و سطح قند را در بدن شما دچار تغییر کند. در نتیجه اگر تمایل به مصرف داشتید، حتما باید زیر نظر یک کارشناس یا متخصص تغذیه این کار را انجام دهید.
مکمل منیزیم(Magnesium ) :
منیزیم مورد نیاز هزاران واکنش شیمیایی در بدن می باشد. سطح پایین منیزیم در بدن باعث مشکلاتی جهت تنظیم قند خون در بیماران دیابتی می شود. همچنین این عنصر می تواند در بهبود مقاومت به انسولین نقش بازی کند. در نتیجه اگر دچار کمبود این عنصر می باشید، می توانید زیر نظر کارشناس یا متخصص تغذیه، مصرف مکمل منیزیم را شروع کنید.
مکمل خار مریم (Milk thistle ) :
ترکیب silibinin یک نوع فلاونوئید می باشد که در این گیاه وجود دارد . این ترکیب احتمالا می تواند باعث افزایش حساسیت به انسولین و کاهش سطح قند خون در بیماران دیابتی شود . اما مطالعات کافی نبوده و هنوز به تحقیقات بیشتری نیاز است. در نتیجه توصیه ی قدرتمندی جهت مصرف آن برای کاهش قند خون هنوز وجود ندارد.
مکمل کاکتوس اپونتیا (prickly pear cactus):
همچنین به نام های کاکتوس انجیر تیغی یا گلابی خاردار نیز معروف است. میوه های این کاکتوس به شکل گلابی و قرمز رنگ بوده و ترکیب اصلی آن که می تواند باعث بهبود سطح قند خون و کاهش فرآیندهای التهابی در بیماران دیابتی شود، Betanin نام دارد. این ترکیب به همراه فیبر موجود، می تواند باعث کاهش جذب قند در روده ها شود. هنوز مطالعات بیشتری نیازمند است. در نتیجه توصیه ی قدرتمندی جهت استفاده از آن وجود ندارد.
مکمل پیکنوژنول(Pycnogenol ):
از عصاره ی پوست کاج استخراج می شود. این مکمل خاصیت آنتی اکسیدانی داشته و حاوی ترکیباتی است که می تواند باعث درمان سندرم متابولیک و عوارض مرتبط با آن از جمله چاقی و دیابت شود .همچنین میتواند باعث افزایش چرخش خون، بهبود فشار خون و کاهش قند خون نیز شود. استفاده از آن زیر نظر کارشناس یا متخصص تغذیه توصیه می شود.
مکمل زردچوبه ( Turmeric) :
کورکومین به عنوان ترکیب اصلی و فعال زردچوبه بوده که حاوی فواید زیادی در بدن می باشد. از جمله فواید مفید آن در یک بیمار دیابتی، کاهش التهاب بدن و کاهش سطح قند خون می باشد . استفاده از آن چه به صورت استفاده در غذا و یا چه به صورت مکمل، توصیه می شود.
مکمل وانادیوم( Vanadium):
این مکمل به صورت وانادیوم سولفات موجود می باشد و در بعضی مطالعات آثار ضد دیابتی از آن دیده شده است. این عنصر احتمالا با افزایش حساسیت به انسولین، اثر ضد دیابتی خود را اعمال میکند. اما به دلیل وجود عوارض زیاد و احتمال ایجاد مسمومیت، مصرف این مکمل در افراد دیابتی توصیه نمی شود.
مکمل ویتامین B6 :
تامین این ویتامین هم در دیابت نوع 1 و هم در دیابت نوع 2 بسیار کمک کننده در کنترل و بهبود وضعیت بیمار می باشد. این ویتامین در مواد غذایی زیادی وجود دارد، در نتیجه فردی که یک رژیم غذایی متنوع را رعایت می کند معمولا دچار کمبود این ویتامین نخواهد شد و نیازی به استفاده از مکمل ندارد. اما اگر فرد دچار سو تغذیه می باشد، استفاده از مکمل آن به شدت توصیه می شود.
مکمل ویتامین D :
این ویتامین نقش های بسیار مهمی در بدن دارد. مطالعات نشان داده اندکه مکمل درمانی تا 2000 واحد در روز در نوزادان، باعث کاهش احتمال دیابت نوع 1 در ادامه ی زندگی آن ها خواهد شد. با توجه به کمبود شایع ویتامین د در ایران و با توجه به اثرات محافظت کنندگی این ویتامین در بسیاری از بیماری ها ، بررسی منظم آن و استفاده از مکمل زیر نظر پزشک مربوطه بسیار توصیه می شود. تامین کافی ویتامین د را بسیار جدی بگیرید.
مکمل روی (Zinc) :
روی یا زینک در قسمتی از فرآیند تولید و ذخیره سازی انسولین در بدن نقش ایفا می کند . در نتیجه وجود مقادیر کافی آن در بدن یک بیمار دیابتی ، بسیار مهم می باشد. علاوه بر این، نقش های زیاد دیگری را در بدن بازی می کند. در نتیجه در صورت کمبود، مصرف مکمل این عنصر مهم بسیار توصیه می شود. این مکمل را نباید با داروهای سرکوب گر سیستم ایمنی، تتراسایکلین، سیپروفلوکساسین و لووفلوکساسین مصرف کنید زیرا آثار آنتاگونیستی( رقابت در اتصال به گیرنده ی مربوطه) قوی ای با این داروها دارد.
مطالب مرتبط :