جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

آب و مایعات در ورزش کاران

آب و مایعات در ورزش کاران

اهمیت آب و مایعات در ورزش

  • آب مطمئناً ضروری ترین ماده مغذی برای ورزشکاران بدون تامین انرژی برای بدن می باشد.  عبارت «شما همان چیزی هستید که می خورید» باید به «شما همان چیزی هستید که می نوشید» تبدیل شود. تقریباً 55 تا 60 درصد از وزن بدن انسان را آب تشکیل می دهد. دو سوم آب بدن در داخل سلول ها یافت می شود و به آن آب داخل سلولی می گویند. بافت عضلانی که برای ورزشکاران اهمیت آشکاری دارد، تقریباً 70 درصد آن آب است که نشان می دهد چرا آب برای عملکرد ورزشی بسیار مهم است. یک سوم باقیمانده آب بدن در خارج از سلول ها یافت می شود و به عنوان آب خارج سلولی شناخته می شود. آب انرژی بدن را تامین نمی کند (یعنی کالری)، اما از نظر اهمیت برای حفظ حیات، پس از اکسیژن در رتبه دوم قرار دارد. آب علاوه بر ایجاد یکپارچگی ساختاری برای سلول ها، به عنوان وسیله انتقال و دفع مواد زائد بدن عمل می کند. پلاسمای خون مواد مغذی، هورمون‌ها، سلول‌های ایمنی و اکسیژن را بین میلیاردها سلولی که بافت‌های بدن ما را تشکیل می‌دهند، توزیع می‌کند. مرگ در غیاب آب سریعتر از فقدان هر ماده ی مغذی دیگری اتفاق می افتد و محدودیت آب می تواند در کمتر از 3 روز منجر به مرگ شود. با این دانش، درک عواقب کم آبی بدن بر ورزش و عملکرد ورزشی کاملا واضح بوده و نیاز به توضیح بیشتری ندارد.

در ادامه با شامیلو همراه باشید تا با مهمترین نکات در رابطه با نوشیدن آب و دیگر مایعات در زمان ورزش، آشنا شوید.

توصیه های مهم در رابطه با مصرف آب و مایعات در همه ی ورزش کاران

1- مایعات را قبل، حین و بعد از ورزش به هیچ عنوان محدود نکنید.

2- به حس تشنگی به عنوان شاخص از دست دادن مایعات اعتماد نکنید. یعنی  باید بدون در نظر گرفتن تشنه بودن یا نبودن،  مقدار نیاز مصرفی مایعات خود رابدانید و منظم در زمان ورزش نوشیدنی مورد نظر را مصرف کنید.

3- از مصرف الکل، قبل، در حین و  بعد از ورزش خودداری کنید زیرا به عنوان یک ادرار آور عمل کرده و از تامین مایعات کافی بدن جلوگیری می کند.

4- اگر به عنوان یک ورزشکار حرفه ای  در طول  یک روز در چندین تمرین شرکت می کنید، باید  80 درصد از مایعات از دست رفته، قبل از تمرین بعدی جبران شود.

5- مصرف 5 تا 0.7 گرم در لیتر سدیم برای فعالیت های بیش از 1 ساعت  برای افزایش طعم و میل به نوشیدن، کاهش خطر هیپوناترمی( افتت سطح سدیم خون)  و به حداقل رساندن خطر گرفتگی عضلات می تواند مفید باشد.

سدیم در ورزش

6- مصرف مایعات باید در اوایل یک جلسه ورزش شروع شود. تقریباً 10 تا 20 دقیقه طول می کشد تا مایعات خورده شده به جریان خون برسند. با شروع مصرف به موقع مایعات در اوایل تمرین، می توانید در هیدراتاسیون (تامین کافی آب بدن) از بازی جلوتر بمانید و سطح آب بدن را بالا نگه دارید تا عملکر ورزشی افت نکند.

7- نوشیدن آب باید تدریجی و در فواصل منظم باشد. با مصرف تدریجی مایعات در طول تمرین و مسابقات، نه تنها آب بدن را به میزان بیشتری حفظ می کنید، بلکه به طور کلی مایعات به روش مصرف تدریجی بهتر از حالت بولوس ( مصرف ناگهانی در حجم زیاد) تحمل می شوند .

8- برای مردان و زنان 19 سال و بالاتر، میزان مصرف آب توصیه شده به ترتیب 3.7 لیتر و 2.7 لیتر در روز است. این مقادیر منعکس کننده کل آب مصرفی از آب آشامیدنی و همچنین سایر نوشیدنی ها و غذاهای حاوی آب می باشد.

9- هیدراتاسیون مناسب( تامین آب بدن به مقدار کافی) قبل از ورزش، زمینه را برای عملکرد ورزشی مطلوب فراهم می کند. 24 ساعت قبل از ورزش باید مقادیر زیاد، اما نه بیش از حد، مایعات مصرف شود (حداقل  مقدار توصیه ی روزانه مصرف شود). نوشیدن تقریباً 0.4 تا 0.6 لیتر( 2 تا 3 لیوان حدودا ) مایعات 2 تا 4 ساعت قبل از مسابقه و 0.2 تا 0.3 لیتر( حدودا یک لیوان ) مایعات 10 تا 20 دقیقه قبل از  ورزش یا رقابت ، می تواند هیدراته شدن مناسب ورزشکار را تضمین کند.

10- در طول ورزش بسته به سرعت مسابقه، شرایط محیطی و تحمل خود، هر 15 تا 20 دقیقه 150 تا 350 میلی لیتر (حدود 1 لیوان) مایع بنوشید. اگرچه توصیه های تخصصی فردی باید رعایت شود.

نظم در نوشیدن مایعات
مایعات در ورزش

11- جایگزینی آب و همچنین الکترولیت ها و کربوهیدرات ها باید در سریع ترین زمان ممکن پس از ورزش آغاز شود. قبل و بعد از ورزش خودتان را وزن کنید و به ازای هر 0.5 کیلوگرمی که پس از ورزش کم شده است، باید 0.4 تا 0.7 لیتر( 2 تا 3 لیوان ) آب یا نوشیدنی جایگزین، مصرف کنید.

12- از آنجایی که کودکان خردسال معمولاً هنگام ورزش در آب و هوای گرم و مرطوب به اندازه کافی نوشیدنی نمی نوشند و از آنجایی که آنها در فعالیت های بدنی کمتر از 60 دقیقه شرکت می کنند، اغلب توجه کمی به هیدراتاسیون آنها می شود. به کودکانی که در فعالیت های ورزشی شرکت می کنند باید آموزش داده شود که با نوشیدن در فواصل زمانی مکرر ( هر 20 دقیقه) از کم آبی بدن جلوگیری کنند. به عنوان یک قاعده کلی، یک کودک 10 ساله یا کمتر باید در زمان ورزش تا زمانی که تشنگی اش برطرف شود بنوشد و سپس به ازای هر نیم ساعت ورزش، نصف لیوان (3 تا 4 اونس) مایعات بنوشد.

14- در چندین مطالعه آثار مثبت استفاده از یخ و سرد کردن دهان قبل از مسابقات و شروع ورزش دیده شده است.

13- آب سرد به آب گرم ارجحیت دارد زیرا تغییرات دمای مرکزی و جریان خون محیطی را کاهش می دهد، میزان تعریق را کاهش می دهد، تخلیه معده را تسریع می کند و سریعتر جذب می شود. آب لوله کشی خنک در دمای 60 درجه فارنهایت (15 درجه سانتی گراد) در مقایسه با مایعات گرمتر، در افرادی که دچار کم آبی شده اند بهتر می باشد.

یخ - آب سرد در ورزش

با توجه به مطالب فوق، اهمیت آب و مایعات در ورزش برای شما ورزش کار عزیز مشخص گردید. توصیه های بالا در رابطه با مصرف مایعات در هنگام ورزش، همگی علمی و به روز می باشند. در صورت تحقیقات جدید علم تغذیه در رابطه با نوشیدن آب و دیگر مایعات ورزشی، در همین صفحه برای شما ورزش کار عزیز قرار خواهد گرفت.

نوشته شده توسط  “شامی لو”

اگر تمایل به انتشار این مطلب دارید حتما منبع و لینک زیر را ذکر نمایید. با تشکر 

منبع : شامی لو   www.shamilo.ir 

لینک نوشته : اهمیت آب و مایعات در ورزش کاران

اشتراک گذاری صفحه :

WhatsApp
Telegram
Email
LinkedIn
Print
0 0 رای ها
به این نوشته امتیاز دهید
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
اسکرول به بالا