مهمترین توصیه های غذایی در کم خونی پرنیشیوز
تغذیه و کم خونی پرنیشیوز (Pernicious Anemia)
- کم خونی پرنیشیوز یک نوع کم خونی ماکروسیتیک است که به علت کمبود ویتامین ب ۱۲ و یا کمبود فاکتور داخلی معده (Intrinsic factor) اتفاق می افتد.
- عواملی شامل آنتی بادی های ضد سلول های دیواره معده و یا عفونت طولانی مدت با هلیکوباکتر پایلوری، میتوانند باعث کاهش فاکتور داخلی معده شود .
- تصور می شود که کم خونی پرنیشیوز یک اختلال خود ایمنی است و معمولاً در ارتباط است با بیماری های میاستنی گراویس، بیماری آدیسون، بیماری گریوز و دیابت نوع یک.
- در افراد بالغ، علائم و نشانه های کم خونی پرنیشیوز معمولاً بعد از سن ۳۰ سالگی دیده می شوند و میانگین سن تشخیص حدود ۶۰ سالگی است. آنمی مربوط به کمبود ویتامین ب ۱۲ ممکن است ۵ تا ۶ سال طول بکشد تا خود را نشان بدهد.
- معمولا افراد با رژیم های گیاه خواری و افراد چاق در معرض خطر کمبود ویتامین B12 قرار دارند.
- جهت درمان آنمی پرنیشیوز از مکمل سیانوکوبالامین استفاده می شود.
شامی لو در ادامه برای شما علمی ترین و جدیدترین توصیه های غذایی مرتبط با کم خونی پرنیشیوز را آماده کرده است.
توصیه های غذایی در کم خونی پرنیشیوز
1- جهت تامین ویتامین B12 از مواد غذایی پروتئینی با ارزش بیولوژیکی بالا(HBV) باید استفاده کنید. بهترینمنابع عبارتند از: جگر، گوشت ماهی، گوشت گوسفند، گوشت پرندگان، تخم مرغ، شیر، پنیر، ماست، غلات غنی شده با ویتامین ب ۱۲ و شیر سویا.
2- باید از منابع غذایی غنی از آهن، ویتامین c ، ویتامین D، فولیک اسید و دیگر ویتامین های گروه B و سلنیوم در کنار ویتامین ب12 استفاده کنید.
3- اگر گیاه خوار هستید، باید خود را از نظر کمبود ویتامینB12 کنترل نمایید و به طور منظم از مکملهای ویتامین ب ۱۲ زیر نظر کارشناس یا متخصص تغذیه استفاده کنید.
4- اگر به واسطه کمبود ویتامین B12 دچار زخم های دهانی شده اید، از غذاهای نرم و مایع استفاده کنید و مصرف ادویه و مواد غذایی اسیدی را به حداقل برسانید.
5- معمولاً کمبود ویتامین B12 به خوبی با مکمل های ویتامین خوراکی درمان و اصلاح میشود.
6- اگر از داروی trinsicon استفاده می کنید دقت داشته باشید که نباید همزمان با لبنیات مصرف کنید، زیرا لبنیات از تاثیر آن می کاهد. این دارو شامل ویتامین ب12، فروس فومارات، ویتامین C، فولیک اسید و فاکتور داخلی معده میباشد.
7- بعضی از داروهایی که میتوانند باعث تداخل در جذب ویتامینB12 شوند عبارتند از: کلرام فنیکول، مهارکننده های پمپ پروتون، مهارکننده های هیستامینی و متفورمین.
8- درمان با متفورمین در ارتباط است با افزایش شیوع کمبود ویتامین ب12. پس اگر از این دارو به طور منظم استفاده می کنید باید وضعیت ویتامین ب ۱۲ خود را کنترل نمایید.
9- اگر جراحی گاستروکتومی( یعنی برداشتن معده) انجام داده اید، احتمال آنمی پرنیشیوز در شما افزایش می یابد مگر اینکه ویتامین ب12 خود را به روشهای دیگری تامین کنید. همچنین برداشتن قسمتی از معده نیز می تواند منجر به این آنمی شود. در نتیجه باید از نظر ویتامین ب 12 کنترل شوید.
10- اگر جراحی بای پس معده انجام داده اید، باید از نظر ویتامین ب 12 تحت کنترل باشید وگرنه دچار کم خونی پرنیشیوز خواهید شد. معمولا در این موارد به صورت تزریقی ویتامین ب12 را تامین می کنند.
11- شیرخوارانی که مادر آن ها دچار کمبود ویتامین B12 باشند، در معرض خطر ناهنجاری های شدید رشد و نمو و عدم رشد و بروز کم خونی قرار دارند. در نتیجه اگر سابقه ی کمبود ویتامین ب12 و کم خونی پرنیشیوز داشته اید، در دوران شیردهی باید از نظر ویتامین B12 بررسی و پایش شوید.
نکات غذایی فوق در رابطه با کم خونی پرنیشیوز و کمبود ویتامین B12 می باشند و سعی نموده ایم مطالب تغذیه ای موثر و معتبر را در رابطه با این نوع کم خونی برای شما فراهم آوریم. کم خونی پرنیشیوز نادر می باشد و معمولا یک فرد سالم به راحتی دچار کمبود ویتامین ب12 و این نوع کم خونی نمی شود مگر اینکه یک اختلال زمینه ای و یا یا سوءتغذیه ی طولانی وجود داشته باشد.اگر دچار کم خونی پرنیشیوز شده اید، در کنار درمان های دارویی و توجه به نکات فوق، از یک رژیم غذایی نرمال و استاندارد همچون دیگر افراد می توانید لذت ببرید و بهبود یابید و نیازی به رژیم غذایی متفاوت و خاصی ندارید.
در صورت تحقیقات جدید علم تغذیه در زمینه کم خونی پرنیشیوز و کمبود ویتامین B12، در همین صفحه برای شما عزیزان قرا خواهد گرفت.
تغذیه در کم خونی پرنیشیوز- کمخونی پرنیشیوز – توصیه های غذایی در کم خونی – کم خونی ویتامین ب12 – کم خونی ویتامین b12 –
نوشته شده توسط “شامی لو”
اگر تمایل به انتشار این مطلب دارید لطفا منبع و لینک زیر را ذکر نمایید. با تشکر
منبع : شامی لو www.shamilo.ir
لینک نوشته : مهمترین توصیه های غذایی در کم خونی پرنیشیوز
اشتراک گذاری صفحه :