مهمترین توصیه های غذایی در
بیماری التهابی روده
تغذیه و بیماری التهابی روده (IBD)
- بیماری التهابی روده(IBD : Inflamation Bowel Disease) نوعی اختلال مزمن و عود کننده در دستگاه گوارش می باشد .
- با التهاب مزمن روده خود را نشان میدهد و به دو شکل عمده ی کرون(Crohn) و کولیت اولسراتیو(colitis ulcerative) می باشد.
- بیماری التهابی روده در دنیا در حال افزایش است اما در کشورهای صنعتی شیوع بیشتری دارد.
- این بیماری در افراد مسن و در افراد با درآمد پایین نیز بیشتر دیده شده است.
- علائم بالینی در بیماری کرون و کولیت اولسراتیو شامل: اسهال، تب، کاهش وزن، کم خونی، عدم تحمل غذا، سوء تغذیه، نارسایی در رشد، تظاهرات خارج روده ای مثل آرتروز، عوارض پوستی و عوارض کبدی می باشد.
- سوءتغذیه در هر دو شکل کرون و کولیت اولسراتیو میتواند رخ دهد اما در بیماری کرون احتمال آن بیشتر می باشد.
- علت بیماری التهابی روده هنوز کامل مشخص نیست اما چند عامل از جمله: سیستم ایمنی فرد، ژنتیک و عوامل محیطی می توانند موثر باشند.
در ادامه شامی لو هر آنچه در رابطه با تغذیه و بیماری التهابی روده باید بدانید را برای شما فراهم نموده است.
مهمترین توصیه های غذایی در بیماری التهابی روده
1- اصلی ترین عوامل غذایی مرتبط با بیماری التهابی روده که می توانند باعث گسترش و شعله ور شدن این بیماری شوند عبارتند از: مصرف زیاد قند ساکاروز، کمبود مصرف میوه و سبزیجات، دریافت ناکافی فیبر، افزایش مصرف گوشت قرمز، افزایش مصرف الکل، تغییر نسبت اسیدهای چرب امگا ۶ به امگا ۳ و دریافت ناکافی ویتامین D .
2-اسهال می تواند باعث از بین رفتن املاح معدنی از جمله روی، پتاسیم و سلنیوم در این بیماری شود. در نتیجه در صورت وجود اسهال باید این املاح را تأمین نمایید.
3- اگر در حال استفاده از داروهای کورتیکواستروئیدی به طور متناوب می باشید، حتماً باید وضعیت کلسیم و ویتامین D را زیر نظر داشته باشید و در صورت کمبود، زیر نظر کارشناسی یا متخصص تغذیه از مکمل های آن استفاده کنید.
4- اسیدهای چرب امگا ۳، هم در بیماری کرون و هم در بیماری کولیت اولسراتیو، می توانند باعث کاهش التهابات و بهبود وضعیت بیماری شوند. در نتیجه از مکمل های امگا ۳ و روغن ماهی در مقادیر استاندارد حتما استفاده کنید.
5- در هنگام شدت گرفتن بیماری التهابی روده می توانید از همه نوع مواد غذایی استفاده کنید، اما بهتر است که مصرف فیبر را در شرایط حاد بیماری کاهش دهید و همچنین از مایعات فاقد کافئین و همچنین مایعات با قند پایین استفاده کنید.
6- در بیمارانی که قسمتی از روده خود را برداشته اند، جذب مواد غذایی ممکن است کاهش یابد. در این افراد مصرف زیاد قندهای لاکتولوز، فروکتوز و سوربیتول میتواند موجب درد و گرفتگی های شکمی ،ایجاد گاز و اسهال شوند. همچنین دریافت زیاد چربی در این افراد میتواند باعث مدفوع چرب شود.
7- اگر با مصرف لاکتوز دچار مشکل نمی شوید، نباید آن را حذف کنید زیرا حذف آن یعنی حذف تعداد زیادی از منابع غذایی که پروتئین و کلسیم و ویتامینD با کیفیت بالا دارند.
8- اگر دچار انسداد و تنگی روده هستید باید مصرف مواد غذایی حاوی فیبر را محدود کنید و حجم مواد غذایی مصرفی را در هر وعده کاهش دهید و تعداد وعده ها را زیاد کنید.
9- در این بیماری رژیم غذایی خاصی مورد نیاز نمی باشد اما بهتر است که اطلاعات خود را در رابطه با بیماری زیاد کنید و بعضی از مواد غذایی که می توانند اختصاصا وضعیت بیماری را بدتر کنند، شناسایی کرده و آن ها را محدود یا حذف نمایید.
10- استفاده از مکمل های پروبیوتیک در بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو مفید است، در نتیجه می توانید زیر نظر کارشناس یا متخصص تغذیه از این مکمل ها استفاده کنید اما در بیماری کرون تاثیر خاصی از این مکمل ها دیده نشده است.
11- هر فرد ممکن است در این بیماری با یک ماده غذایی خاصی احساس عود بیماری به او دست دهد، در نتیجه خود شما باید به صورت تجربی، مواد غذایی ای که وضعیت شما را بدتر می کنند شناسایی کرده و از مصرف آن ها خودداری نمایید و برای آن ها جایگزین مناسب با کمک کارشناس یا متخصص تغذیه پیدا کنید. در نتیجه توصیه ای اختصاصی برای منع غذایی خاص که همه بیماران را شامل شود، وجود ندارد و منع غذایی با توجه به هر فرد باید مشخص گردد.
12- اگر در شرایط بهبود بیماری قرار دارید نیازی نیست که میزان فیبر غذایی خود را کاهش دهید و می توانید همچون افراد سالم، مواد غذایی حاوی فیبر را دریافت کنید. اما اگر دچار عوارض خاصی از بیماری هستید، باید زیر نظر کارشناسی یا متخصص تغذیه میزان فیبر دریافتی شما دقیق تعیین گردد.
13- بهتر است که مواد غذایی پره بیوتیک را در رژیم غذایی روزانه خود قرار دهید، خصوصاً در افراد مبتلا به کولیت اولسراتیو.
دوست عزیز نکات غذایی گفته شده در بالا، از آخرین منابع و مطالعات علمی استخراج گردیده و سعی نمودیم از زیاده گویی و کلمات تخصصی پرهیز نماییم تا توصیه ها کاربردی تر گردند. حتما در چنین بیماری هایی به توصیه های تخصصی غذایی عمل کنید و لطفا از توصیه های غیرعلمی از افراد غیرمتخصص جدا پرهیز نمایید زیرا می تواند باعث بدتر شدن وضعیت شما گردد. همانطور که گفته شد، برای بیماری التهابی روده نیاز به رژیم غذایی خاصی وجود ندارد و شما می توانید در کنار درمان دارویی خود، با رعایت نکات بالا، از تنوع بالای مواد غذایی همچون دیگر افراد لذت ببرید.
در صورت تحقیقات جدید علم تغذیه در زمینه ی بیماری التهابی روده، توصیه های جدید در همین صفحه برای شما عزیزان قرا خواهد گرفت.
نوشته شده توسط “شامی لو”
اگر تمایل به انتشار این مطلب دارید لطفا منبع و لینک زیر را ذکر نمایید. با تشکر
منبع : شامی لو www.shamilo.ir
لینک نوشته : مهمترین توصیه های غذایی در بیماری التهابی روده IBD
اشتراک گذاری صفحه :
تغذیه بیماری التهابی روده -رژیم غذایی بیماری التهابی روده- توصیه های غذایی در بیماری التهابی روده – تغذیه کرون – تغذیه بیماری کرون – تغذیه کولیت اولسراتیو –