جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

مهمترین توصیه های غذایی در هنگام اسهال

تغذیه در اسهال

تغذیه و اسهال

  • اسهال بر اساس تعریف سازمان جهانی بهداشت یعنی دفع مدفوع شل یا آبکی به تعداد سه مرتبه یا بیشتر در روز.
  • اسهال زمانی اتفاق می‌افتد که محتویات روده کوچک با شتاب حرکت می‌کنند، هضم آنزیمی مواد غذایی کاهش می یابد، جذب مایعات و مواد مغذی کاهش می یابد و ترشح مایعات به داخل مسیر گوارشی افزایش می یابند.
  • اسهال ممکن است به دلایلی همچون بیماری های التهابی، عفونت های قارچی و باکتریایی یا ویروسی، داروها، پرخوری در قندها یا دیگر مواد اسموتیک(موادی که آب را به سمت خود جذب می کنند)، واکنش آلرژیک به یک ماده غذایی، ناکافی بودن جذب یا آسیب به سطح جذبی لایه موکوز اتفاق بیفتد.
  • اسهال ترشحی در نتیجه فعالیت ترشحی الکترولیت ها و آب به وسیله اپی تلیوم روده در نتیجه اگزوتوکسین باکتری ها، ویروس ها و افزایش ترشح هورمون های روده ای اتفاق می افتد.
  • اسهال اسموتیک زمانی اتفاق می‌افتد که املاح فعال از نظر اسمزی در روده حضور داشته باشند و درست و مناسب جذب نشوند.
  • هدف اصلی و اولویت اول درمان اسهال، مدیریت جایگزینی مایعات و الکترولیتها می‌باشد.
  • از دست رفتن الکترولیت ها، خصوصا سدیم و پتاسیم، سریعا باید با استفاده از محلول گلوکز دارای الکترولیت و سدیم ها ، جبران شود.
  • محلول ORS (Oral rehydration solution) به علت وجود غلظت مناسبی از گلوکز و سدیم، به خوبی جهت بهبود الکترولیت ها در زمان اسهال، کاربرد دارد.

در ادامه مهمترین و کاربردی ترین توصیه های غذایی که باید در زمان اسهال رعایت کنید را برای شما فراهم نموده ایم. با شامی لو همراه باشید

توصیه های غذایی در هنگام اسهال

 1- اولین اقدام تامین و جبران مایعات و الکترولیت ها می باشد که بهترین مواد شامل ORS، سوپ ها، آبگوشت ها و آب سبزیجات می باشند.

2- روزانه 8 تا 10 لیولان مایعات بنوشید. مانند آب ، آب میوه رقیق شده، آب سبزیجات و چای کمرنگ.

3- وعده های غذایی خود را کوچک کرده و تعداد آن را زیاد کنید و به آرامی در طول روز مصرف نمایید.

4- غذاهای سرخ کرده یا چرب را به حداقل برسانید زیرا می توانند اسهال را بدتر کنند.

5- غذاهای حاوی قند زیاد می توانند اسهال را بدتر کنند، مانند آب نبات، مقدار زیادی آب میوه غلیظ، عسل و هر مواد غذایی با شیرینی زیاد.

6- برای ساخت ORS بزرگسالان،  یک قاشق چای خوری نمک و 6 قاشق چایخوری شکر را در 1 لیتر آب( 4 لیوان آب) حل کنید و در فواصل منظم مصرف نمایید.

جهت ساخت محلول ORS برای کودکان، 4 قاشق چای خوری شکر و نصف قاشق چایخوری نمک را در 1 لیتر آب ( 4 لیوان آب) حل کنید.

7- محدودیت های خاص غذایی و رژیم موز و برنج و سیب و نان تست، از نظر غذایی ضعیف است و هیچ مدرک علمی و مطالعه ای از آثار مثبت آن ها در درمان اسهال وجود ندارد. در نتیجه بر خلاف نظر عموم، نیازی به افراط در این مواد غذایی نبوده و هیچ رژیم خاصی نیاز نمی باشد.

8- الکل و مقادیر زیاد ساکاروز می توانند اسهال اسموتیک را بدتر کنند در نتیجه در موقع اسهال از این مواد استفاده نکنید.

9- رژیم های غذایی کم فیبر تاثیر خاصی در اسهال ندارند و بهتر است بیمار رژیم معمول خود را با مقدار متوسط فیبر دریافت کند.

10- جو دو سر، نخود فرنگی، لوبیا، سیب، مرکبات، هویچ، جو، گلابی، عدس و پیسلیوم را به سبر غذایی روزانه خود اضافه کنید زیرا ترکیباتی دارند که توسط باکتری های روده بزرگ تبدیل به اسیدهای چرب کوتاه زنجیر می شوند که سوخت اصلی سلولهای روده هستند و باعث بهبود در جذب آب و نمک ها شده و در تنظیم بهتر حرکات روده و بهبود وضعیت اسهال نقش دارند.

11- جهت استفاده از پروبیوتیک ها، بیشترین اثر مربوط به فرمولاهای با پایه ی باکتری ساکرومایسز بولاردی و لاکتوباسیلوس می باشد.

12- استفاده از مکمل ها جهت بهبود وضعیت ریزمغذی ها در زمان اسهال حاد مفید است و باعث افزایش سرعت بهبود و بازسازی سلولهای روده می شوند. می توانید زیر نظر کارشناس یا متخصص تغذیه، از مکمل های مربوطه استفاده کنید.

  13- اسهال و از دست دادن حجم زیاد مایعات  در نوزادان و کودکان بسیار خطرناک است و باید آن را جدی بگیرید و  سریعاً مدیریت جایگزینی مایعات و الکترولیت ها انجام شود. 

14- حتی در طول اسهال حاد، روده می تواند حدود ۶۰ درصد از مواد غذایی خورده شده را جذب کند، پس نگران کاهش انرژی خود نباشید. مهمترین اقدام تمرکز بر آب و میزان الکترولیت های بدن باید باشد.

15- حذف غذا و نخوردن، نمی تواند باعث بهبود اسهال ترشحی ‌شود اما می‌تواند باعث بهبود اسهال اسماتیک بشود. در نتیجه مشخص کردن نوع اسهال در تعیین چگونگی تغذیه مهم می باشد.

نکات و توصیه های غذایی فوق برای درمان اسهال، کاملا علمی و از منابع معتبر علمی استخراج شده اند و سعی نمودیم با زبانی روان و ساده در اختیار شما قرار دهیم. نکات غذایی فوق را برای انواع حالت های اسهال توصیه می شوند و نیازی به تغذیه های خاص و عجیب و غریب نمی باشد و با رعایت آن ها اسهال شما بهبود خواهد یافت. اما اگر اسهال بسیار شدید و خارج از کنترل است، علاوه بر رعایت نکات فوق حتما باید به پزشک مراجعه کنید.

در صورت تحقیقات جدید علم تغذیه در زمینه ی سرطان و شیمی درمانی، توصیه های جدید در همین صفحه برای شما عزیزان قرا خواهد گرفت.

نوشته شده توسط  “شامی لو”

اگر تمایل به انتشار این مطلب دارید لطفا منبع و لینک زیر را ذکر نمایید. با تشکر 

منبع : شامی لو   www.shamilo.ir 

لینک نوشته : مهمترین توصیه های غذایی در زمان اسهال

اشتراک گذاری صفحه :

WhatsApp
Telegram
Email
LinkedIn
Print

توصیه های غذایی در اسهال – توصیه های غذایی برای اسهال – اسهال – تغذیه در اسهال – در زمان اسهال چی بخورم – برای اسهال چی بخورم – 

3 2 رای ها
به این نوشته امتیاز دهید
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
اسکرول به بالا