جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

مهمترین توصیه های غذایی در هنگام یبوست

تغذیه در یبوثت

یبوست (Constipation)

  • یبوست یک مشکل بزرگ جهانی می باشد و تأثیر مهمی بر کیفیت زندگی می گذارد.
  • عوامل مرتبط با یبوست شامل : جنس زن، افزایش سن،  افزایش BMI و وضعیت اجتماعی- اقتصادی ضعیف می باشند.
  • یبوست به معنای سختی و دردناکی و نقص در تخلیه و خروج مدفوع می باشد.
  • فرکانس حرکات روده نرمال می‌تواند از سه بار در روز تا ۳ بار در هفته متغیر باشد.
  • از اوایل سال ۱۹۷۰ دریافت ناکافی فیبر به عنوان مقصر اصلی یبوست شناخته شده است.
 
  •   همه ی عواملی که می توانند باعث ایجاد یبوثت شوند :

1- سبک زندگی و تغذیه:

    • کمبود فیبر در غذا
    • کاهش کالری دریافتی و کاهش دریافت مایعات
    • مکمل درمانی با آهن و کلسیم
    • کاهش ورزش و کاهش تحرک
    • سوء مصرف ملین ها
    • به تعویق انداختن مدفوع

2- اختلالات حرکتی گوارشی(Dysmotility):

      • انسداد روده ای مزمن
      • کم کاری تیروئید(هیپوتیروئیدیسم)
      • اینرسی کولون(colonic inertia ) ( عدم توانایی روده بزرگ در تشکیل مدفوع با قوام نرمال)
      • بیماری گاستروپارزی(gastroparesis ) ( فلج نسبی معده که باعث عدم توانایی معده در تخلیه ی مناسب غذا می شود)
      • بیماری  هیرشپرونگ( Hirschsprung) ( نقص مادرزادی در سلول های عصبی عضلات روده که باعث عدم توانایی روده در حرکت و تولید مدفوع نرمال می شود)
      • بیماری شاگاس (Chagas) ( یک بیماری انگلی گرمسیری می باشد)
      • اختلالات اندوکرینی و متابولیکی مثل دیابت

3- بیماری های نورولوژیک

  • اسکلروز جانبی آمیوتروفیک(Amyotrophic lateral sclerosis)(یک بیماری پیشرونده سیستم عصبی است که سلولهای عصبی مغز و نخاع را تحت تأثیر قرار می دهد و باعث از دست دادن کنترل عضلات می شود)
  • مالتیپل اسکلروزیس(MS)( یک بیماری خود ایمنی و ناتوان کننده مغز و نخاع )
  • دیستروفی عضلانی(Muscular dystrophy ) ( یک بیماری ارثی که به دلیل کمبود پروتئین دیستروفین ایجاد می شود. فقدان این پروتئین می تواند باعث مشکلاتی در راه رفتن ، بلع و هماهنگی عضلات شود)
  • بیماری پارکینسون (Parkinson) ( نوعی اختلال مغزی است که منجر به لرزش ، سفتی و مشکل در راه رفتن ، تعادل و هماهنگی می شود)
  • بیماری فردریک آتاکسی(Friedreich’s ataxia) (یک بیماری ژنتیکی که باعث اختلال در راه رفتن ، از دست دادن احساس در بازوها و پاها و اختلال در گفتار می شود)
  • فلج مغزی(cerebral palsy)
  • آسیب های نخاعی
  • بیماری های مربوط به عروق مغزی و ضربات مغزی

4- اختلالات عضلات کف لگن (pelvic floor)

  • حاملگی
  • تخلیه ی دیسینرژی(Dyssynergia)(اختلال در هماهنگی عضلات )
  • استفاده مزمن از آرامش بخش ها و مخدرها
  • در بیماران انکولوژی
  • در بیماران با دردهای مزمن
  • سندرم روده ی مخدر

5- اختلالات دیگر دستگاه گوارش:

  • بیماری های مسیر گوارش فوقانی
  • بیماری های روده ی بزرگ مانند: بدشکلی های آنورکتال، انسداد، شکاف مقعد، سندرم روده تحریک پذیر

عوامل و داروهای درمان یبوثت شامل 2 گروه می شوند:

1- عوامل نرم کننده ی مدفوع مثل سورفاکتانت های آنیونی، منیزیم هیدروکساید، سوربیتول، لاکتولوز و پلی اتیلن گلیکول

2- عوامل محرک روده مثل بیساکودیل(Bysacodyl) و سنا (Senna)

در ادامه تمامی نکات تغذیه ای مرتبط با یبوثت را که می توانند باعث بهبود وضعیت یبوثت شوند، برای شما آماده نموده ایم. با شامی لو همراه باشید

توصیه های غذایی در هنگام یبوست

 1- اولین اقدام جهت بهبود یبوست، افزایش میزان آب دریافتی و مواد غذایی حاوی فبیر می باشد.

2- میزان تحرک و ورزش خود را افزایش دهید و تخلیه ی مدفوع را به تاخیر نیندازید.

3- بهتر است به جای استفاده از مکمل های فیبری، ابتدا از مواد غذایی حاوی فیبر استفاده کنید.

4- اگر روزانه به مقدار 25 تا 30 گرم فیبر از مواد غذایی دریافت می کنید، مکمل فیبر برای شما بی اثر خواهد بود. در نتیجه در مصرف مکمل های فیبری زیاده روی نباید بکنید.

5- پخت و پز نمی تواند باعث تخریب فیبر غذاها شود، در نتیجه نگران از بین رفتن آثار آن نباشید.

  6- مقادیر بالاتر از 50 گرم فیبر در روز را مصرف نکنید، زیرا نه تنها تاثیر مثبت نخواهد داشت، بلکه باعث دردهای شکمی و افزایش نفخ خواهد شد.

 7- همراه با فیبر های دریافتی، روزانه حدود 2 لیتر آب( 8 تا 10 لیوان) استفاده کنید تا باعث بهبود اثربخشی فیبرها شود. در صورت عدم مصرف آب کافی، حجم زیاد فیبر می تواند باعث انسداد مسیر گوارشی گردد.

8- دقت داشته باشید که فیبرها و دیگر ملین ها، در اختلالات عصبی ماهیچه ای، هیچ تاثیری نخواهند داشت.در نتیجه باید ابتدا دلیل یبوثت شما کاملا مشخص شود.

9- سعی کنید از نان ها و محصولات تولید شده با غلات کامل در رژیم روزانه ی خود استفاده کنید.

10- مصرف روزانه ی سبزیجات، حبوبات، میوه ها، دانه ها و تخم های خوراکی را افزایش دهید.

11- جهت افزایش میزان فیبر دریافتی روزانه ی خود، میزان غلات و حبوبات رژیم روزانه ی خود را افزایش دهید.

12- مصرف نوشیدنی های حاوی کافئین و الکل که باعث کم آبی بدن می شوند را محدود یا حذف کنید.

13- فیبرها باعث افزایش آب در مدفوع ، افزایش حجم میکروبی روده و افزایش تعداد دفعات مدفوع می شوند. فیبرها در غذاهایی همچون غلات کامل، میوه ها، سبزیجات، حبوبات، دانه ها و تخم ها یافت می شوند.

14- از ملین ها بیش از 2 هفته استفاده نکنید زیرا می توانند وضعیت شما را بدتر کنند. مگر زیر نظر پزشک یا متخصص تغذیه.

توصیه های غذایی فوق که همگی از مقالات علمی استخراج شده اند، برای یبوست هایی تاثیرگذارند که در ارتباط با سبک زندگی و تغذیه ی شما باشد. اگر بیماری خاصی نداشته و از کودکی مشکل ژنتیکی نداشته اید، یبوثت های دوره ای با رعایت نکات غذایی فوق برطرف خواهند شد.

در صورت تحقیقات جدید علم تغذیه در زمینه یبوثت، توصیه های جدید در همین صفحه برای شما عزیزان قرا خواهد گرفت.

نوشته شده توسط  “شامی لو”

اگر تمایل به انتشار این مطلب دارید لطفا منبع و لینک زیر را ذکر نمایید. با تشکر 

منبع : شامی لو   www.shamilo.ir 

لینک نوشته : مهمترین توصیه های غذایی برای درمان یبوست

یبوثت – توصیه های غذایی در یبوثت- توصیه های غذایی برای یبوثت – توصیه های غذایی – تغذیه برای یبوثت – 

0 0 رای ها
به این نوشته امتیاز دهید
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
اسکرول به بالا