مهمترین توصیه های غذایی در سرطان و شیمی درمانی
تغذیه در سرطان و شیمی درمانی
- سرطان در نتیجه تقسیم غیر منظم و کنترل نشده ی سلول های بدن ایجاد می شود.
- از عوامل آن می توان به نوع تغذیه، ژنتیک، فعالیت بدنی و عوامل محیطی اشاره کرد.
- عوامل محیطی شامل: امواج فرابنفش، مواد شیمیایی حاصل از سیگار، مواد شیمیایی معادن، ویروس ها، نیتروزآمین ها، آفلاتوکسین ها(سوم قارچی)، مواد موجود در تنباکو و …. می باشند.
- سه عامل مسمومیت با اکسیژن، در معرض امواج فرابنفش قرار گرفتن و سن، هرسه باعث تولید مواد نابجا و ایجاد رادیکال های آزاد و دیگر ترکیبات واکنش پذیر اکسیژن و نیتروژن می شوند.
- ۹۰ درصد علت سرطان ها، سلول های فیبروبلاست مرتبط با سرطان معروف به CAF ها می باشند که باعث آنژیوژنز، تحریک تکثیر سلولهای سرطانی و تهاجم آن ها میشوند و منجر به ایجاد تومور در بدن می گردند. این سلول ها به وسیله عوامل عفونی، تنباکو، استرس، رژیم غذایی نامناسب، چاقی و مصرف الکل می توانند فعال شوند.
- اصطلاح نوتریژنومیک (Nutrigenomic ) به تعامل بین رژیم غذایی و ژن های هر فرد اشاره دارد. مواد مغذی مختلف با توجه به استعداد ژنتیکی هر فرد، هم می توانند باعث افزایش احتمال سرطان شوند و هم می تواند به عنوان عامل پیشگیری از سرطان عمل کنند.
- در زمان ابتلا به سرطان و شیمی درمانی،بهتر است که تمرکز برنامه غذایی بیشتر بر روی درمان و کاهش علائم بیماری و علائم حاصل از شیمی درمانی باشد.
در ادامه با مهمترین و علمی ترین توصیه های غذایی در هنگام سرطان و شیمی درمانی ، آشنا می شوید.
توصیه های غذایی در سرطان و شیمی درمانی
1- بسیاری از بیماران سرطانی شروع به استفاده از دارو و مکمل های فراوان می کنند اما باید بدانید که دقت و حساسیت شما باید بر روی انتخاب درست مواد غذایی باشد نه مکمل و دارو.
2- حتما در اولین قدم، با یک کارشناس یا متخصص تغذیه جهت تعیین بهترین برنامه غذایی مناسب با وضعیت فعلی شما ، مشورت نمایید. زیرا وجود یک تغذیه استاندارد در دوره ی درمان، بسیار مهم و حیاتی می باشد.
3- در هنگام سرطان، مصرف مواد غذایی غنی شده و غذاهای مغذی، تاثیر قابل توجهی را بر پیشرفت روند بهبودی خواهند گذاشت.
4- در زمان درمان سرطان، اگر طعم آب برای شما نامطلوب است ، مایعات مورد نیاز خود را از طریق غذاها و نوشیدنی های دیگر تامین کنید. به عنوان مثال سوپ یا هندوانه بخورید و چای ، شیر یا جایگزین های شیر بنوشید. نوشیدنی ورزشی گزینه دیگری است. همچنین می توانید آب را با افزودن کمی آبمیوه، طعم دار کنید.
5- اگر غذا برای شما طعم ناخوشایندی دارد، سعی کنید آن را با ادویه های خوش طعم چاشنی کنید. به عنوان مثال سعی کنید از لیمو، سیر، شوید، رزماری و … استفاده کنید.
6- به جای 3 وعده غذایی بزرگ، 6 وعده غذایی کوچک در طول روز بخورید. مطمئن شوید که با این وعده های غذایی کوچک به کالری مورد نظر خود می رسید( نیاز به مشورت با کارشناس یا متخصص تغذیه دارید )
7- در هر وعده غذایی سعی کنید از غذاهای حاوی پروتئین بالا مانند لوبیا ، حبوبات ، تخم مرغ، ماهی ، گوشت بدون چربی ، سویا و … قرار دهید .
8- سعی کنید حداقل دو وعده در هفته از ماهی های چرب، مانند ماهی قزل آلا ، ماهی ساردین و …. استفاده کنید.
9- اگر میلتان به گوشت کاهش یافته است، باید پروتئین مورد نیاز بدن را از مواد غذایی دیگری تامین نمایید، مانند: تخم مرغ، پنیر، لوبیاها ،آجیل، توفو ، شیک های پر پروتئین و ….
10- اگر طعم فلز در دهان احساس می کنید، قرص نعنا بمکید،آدامس بجوید یا از مرکبات تازه استفاده کنید. همچنین سعی کنید قبل از غذا خوردن مسواک بزنید یا دهان خود را بشویید.
11- اگر دچار زخم دهان یا عفونت لثه شده اید، با استفاده از مخلوط کن یا غذاساز، ابتدا بافت گوشت ها و سبزیجات را کاملا له و یکدست نمایید و سپس میل نمایید.
12- باید غذاهای فرآوری شده و فست فود ها را در دوره ی درمان، کاملا حذف کنید و از غذاهای با ارزش غذایی بالا مثل انواع میوه جات رنگارنگ، انواع سبزیجات و غلات و غذاهای خانه پز، استفاده کنید.
13- حداقل روزی 5 وعده از سبزیجات و میوه جات متنوع استفاده کنید. می توانید بعضی وعده ها رو به صورت اسموتی( مخلوطی از میوه جات و سبزیجات له شده) میل نمایید.
14- روزانه سعی کنید 3 وعده از لبنیات ( شیر، ماست، پنیر و .. ) استفاده کنید.
15- روزانه حداقل 6-8 لیوان مایع بنوشید تا هیدراته بدن شما حفظ شود. این تعداد می تواند ترکیبی از نوشیدنی های گرم و سرد از جمله چای ، قهوه ، آب و نوشیدنی های کم قند باشد.
16- سعی کنید در وعده های غذایی از گیاهان تازه و خشک و ادویه جات مانند: ریحان ، پونه کوهی ، آویشن ، جعفری ، گشنیز ، زردچوبه ، زنجبیل ، دارچین ، هل ، زیره ، فلفل سیاه ، فلفل قرمز و سیر استفاده کنید.
17- اگر دهان شما زخم است ، بهتر است غذاهای غیر اسیدی و بدون ادویه را تا زمان بهبودی انتخاب کنید.
18- از دمنوش های نعناع ، بابونه ، رازیانه و میوه می توانید استفاده کنید، زیرا استفاده از آنها برای وضعیت فعلی شما بی خطر است. چای زنجبیل یا دمنوش زنجبیل را می توانید جهت رفع حالت تهوع حاصل از داروها ، استفاده نمایید.
19- حفظ فعالیت بدنی ، دریافت حمایت عاطفی، یادگیری نحوه مدیریت استرس و رعایت یک تغذیه ی استاندارد ،بسیار بسیار در روند بهبودی شما تاثیر گذار خواهند بود.
دوست عزیز اگر در حال حاضر دچار سرطان شده اید و در حال انجام شیمی درمانی هستید، بدانید که توجه به تغذیه در روند بهبودی شما بسیار تاثیرگذار خواهد بود. نکات فوق همگی از منابع علمی معتبر و مقالات روز دنیا استخراج شده و با خیال راحت می توانید آن ها را انجام دهید. توصیه ی ما به شما این است که در دوره ی سرطان یا شیمی درمانی، از توصیه های غلط غذایی توسط افراد غیر متخصص که بسیار فراوان است، دوری نمایید و در قدم اول با مراجعه به یک کارشناس یا متخصص تغذیه، برای دوره ی درمان خود، یک برنامه غذایی علمی و استاندارد تهیه نمایید و به دور از توصیه های عجیب و غریب غذایی، به روند درمان خود بپردازید. این را بدانید که یک تغذیه ی مفید و موثر، قرار نیست عجیب و پیچیده باشد. بهترین و علمی ترین و ساده ترین تغذیه ی خود را از کارشناسان یا متخصصین تغذیه تهیه نمایید.
در صورت تحقیقات جدید علم تغذیه در زمینه ی سرطان و شیمی درمانی، توصیه های جدید در همین صفحه برای شما عزیزان قرا خواهد گرفت.
نوشته شده توسط “شامی لو”
اگر تمایل به انتشار این مطلب دارید لطفا منبع و لینک زیر را ذکر نمایید. با تشکر
منبع : شامی لو www.shamilo.ir
لینک نوشته : مهمترین توصیه های غذایی در زمان سرطان و شیمی درمانی
اشتراک گذاری صفحه :
توصیه های غذایی در سرطان – توصیه های غذایی در شیمی درمانی- شیمی درمانی – تغذیه در سرطان – تغذیه در شیمی درمانی –